Hallandsposten

Kia giftes bort

-

Kia kontroller­ades, misshandla­des och giftes till slut som 16-åring bort – av sin egen familj. När föräldrarn­a en kväll jagade henne med kniv flydde hon. I dag lever hon med skyddad identitet någonstans i Sverige och har byggt upp ett nytt liv i frihet.

Kia är född och uppvuxen i Sverige, med föräldrar med rötter i Mellanöste­rn. Hederskult­uren var stark i släkten och Kia begränsade­s redan som barn.

– Jag fick bara leka med barn som hade samma bakgrund som jag, inte svenskar eller andra nationalit­eter. Hade jag pratat med fel barn kunde de slå mig när jag kom hem, berättar Kia, som i dag är 22 år.

livsutrymm­et

I TONÅREN BEGRÄNSADE­S på allvar.

– Jag fick inte gå ut själv, inte vara med på viss undervisni­ng i skolan, som idrott och sex och samlevnad. Var jag några minuter sen hem blev jag utfrågad. De ville kontroller­a allt jag gjorde. Straffen var hårda. – De kunde dra mig i håret, slå mig med skohorn eller brödkavel. Knuffa in mig i väggen så att jag slog i huvudet. En gång puttades jag nerför en trappa.

När Kia var 16 år träffade hon en svensk kille och blev kär. Men någon såg dem på stan och föräldrarn­a fick veta.

– De blev helt galna. Det var typ det värsta jag hade kunnat göra mot dem, berättar hon.

Föräldrarn­a ansåg att Kia hade dragit skam över familjen och förstört släktens heder.

Förtrycket och våldet skruvades upp ytterligar­e. Familjen kunde frysa ut henne i långa perioder och våldet eskalerade.

– Några gånger slog de så mycket att jag hamnade på sjukhus. Grannar ringde till polisen och jag ringde till polisen. Men polisen trodde att det var vanliga tonårsbråk. Så jag slutade att ringa.

Familjens lösning blev att hitta

 ??  ?? HON TVINGADES FLY. Kia kontroller­ades, misshandla­des och giftes till slut
HON TVINGADES FLY. Kia kontroller­ades, misshandla­des och giftes till slut

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden