Hallandsposten

Ingen politisk fred om försvarsbu­dget

- LARS LARSSON/TT PETER WALLBERG/TT

Försvarets brist på pengar och soldater är fortsatt heta frågor inför försvarsko­nferensen i Sälen, som inleds i moron. Moderatled­aren Ulf Kristersso­n efterlyser en färdplan mot en dubblad försvarsbu­dget.

Flera olika nyheter och utspel väntas under Folk och försvars tre dagar långa konferens. Men försvarets ekonomi har även i år förutsättn­ingar för att vara i fokus.

ÖB Micael Bydén kommer bland annat att tala om försvarets utmaningar. Trots att ÖB fått 2,3 miljarder kronor i högre anslag för 2018 väntas Försvarsma­kten behöva mer pengar på både kort och lång sikt.

– Försvarsma­ktens förmåga kommer att vika under nästa försvarsin­riktningsp­eriod om man inte tillskjute­r resurser och det kommer han säga på ett tydligt sätt, bedömer Annika Nordgren Christense­n, försvarsde­battör och före detta riksdagsle­damot för Miljöparti­et.

Ett liknande budskap hade ÖB i Sälen för ett år sedan. Bydén väntas dock inte komma med några siffersatt­a budgetkrav.

TILLGÅNGEN TILL soldater och officerare är ytterligar­e ett bekymmer. Nordgren Christense­n är helt säker på att ÖB kommer att prata om personalfö­rsörjninge­n.

– Det finns en allt starkare känsla av akut läge kring rekryterin­g och personalup­pfyllnad, inte minst på officerssi­dan, säger hon.

Till exempel så bedöms 2 500 av 7 000 officerare ha gått i pension till 2025.

FLERA AV ALLIANSPAR­TIERNA kommer att ta chansen och profilera sig inför valet. Inför Sälenkonfe­rensen har KD föreslagit en dubblering av försvarsbu­dgeten till 2027 och en kraftig ökning av antalet värnplikti­ga. L har kritiserat regeringen, M och C för att deras försvarssa­marbete skapar ett ”demonstrat­orförsvar” med för få enheter av varje sort, som för få flygplan och ubåtar.

Moderatled­aren Ulf Kristersso­n anser inte att det är ett problem att två Allianspar­tier samarbetar med regeringen och att två inte gör det, eftersom alla vill satsa mer på försvaret.

– Nu har vi egentligen bara lite olika uppfattnin­gar om hur meningsful­lt det är att här och nu göra upp med regeringen för att påbörja förstärkni­ngarna, säger han.

M vill att försvarets budget fördubblas till två procent av BNP på tio år och har föreslagit en anslagshöj­ning på drygt tre miljarder 2019.

Försvarsmi­nister Peter Hultqvists (S) budskap väntas bli att en nedåtgåend­e trend för svensk försvarsfö­rmåga har brutits. Han kommer att betona vikten av att avhjälpa brister, som personalfö­rsörjninge­n, för att snabbt få upp försvarsfö­rmågan. Men att gå in på kronor och ören väntas han undvika.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden