Hallandsposten

Ny tysk regering rycker närmare

- MARIA DAVIDSSON/TT

Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel har tagit ett stort steg närmare en ny tysk regering. Hennes kristdemok­ratiska union och socialdemo­kratiska SPD är redo att inleda formella regeringsf­örhandling­ar.

Efter maratonför­handlingar bekräftade de tre partiledar­na Angela Merkel (CDU), Horst Seehofer (CSU) och Martin Schulz (SPD) att de är överens om att gå vidare med officiella regeringsf­örhandling­ar.

Under den inledande sonderinge­n har partiledni­ngarna enats om ett knappt 30-sidigt dokument, en gemensam grund för vidare förhandlin­gar.

TROTS DE GLADA minerna hos partitoppa­rna är det fortfarand­e inte helt klart att regeringss­amtalen blir av. Den 21 januari, nästan fyra månader efter valet i höstas, har SPD kallat till en partikongr­ess som ska avgöra om partiet ska inleda koalitions­förhandlin­gar. Och det är inte självklart att partiledni­ngen får med sig kongressen. Efter den stora valförlust­en är motståndet starkt mot att sätta sig i koalition med Merkel igen.

Direkt efter de avslutade sonderings­samtalen kritiserad­e SPD:S vänsterfly­gel partiernas migrations­uppgörelse, liksom att SPD inte lyckades få igenom skattehöjn­ingar för höginkomst­tagare.

Migrations­politiken har varit en av de knivigaste frågorna att lösa. Partierna har nu enats om att Tyskland ska ta emot högst 180000– 220 000 asylsökand­e per år. Rekordåret 2015 kom runt 900 000 asylsökand­e till Tyskland, men efter att EU och Turkiet kom överens om ett flyktingav­tal har antalet sjunkit. I fjol handlade det om ungefär det antal som nu föreslås som ett tak.

I DOKUMENTET SLÅR partierna också fast att de står bakom planerna på en gemensam europeisk asylpoliti­k, inklusive en fördelning­smekanism för att ta emot skyddsbehö­vande.

Men det kan dröja ytterligar­e innan en ny tysk regering är på plats, även om Spd-kongressen ger grönt ljus. På presskonfe­rensen sade Horst Seehofer att koalitions­förhandlin­garna kan vara klara runt påsk.

Men inte ens med ett färdigt koalitions­avtal i handen kan Angela Merkel vara säker på att hon lyckats bilda en regering. För när förhandlin­garna är klara ska SPD:S 443 000 medlemmar rösta ja eller nej till avtalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden