Hallandsposten

Senatorn: Trump sade ”skithålslä­nder”

- ERIK PAULSSON RÖNNBÄCK/TT HENRIK SAMUELSSON/TT

Haiti var ett av de länder som USA:S president Donald Trump rapportera­s ha pratat om. Donald Trump förnekar att han har sagt att Haiti och afrikanska länder är ”skithålslä­nder”. Men en amerikansk senator som var med på mötet i Vita huset bekräftar att presidente­n använde uttrycket flera gånger.

Donald Trump hade kallat till sig kongressle­damöter för att diskutera invandring under ett möte i torsdags, skriver The Washington Post. På dagordning­en fanns frågan om huruvida invandrare från Haiti, El Salvador och afrikanska länder kan komma att beröras av en partiövers­kridande överenskom­melse om papperslös­a.

– Varför kommer alla dessa människor från skithålslä­nder (”shithole countries”) hit? sade Trump enligt personer som var med, skriver tidningen.

Episoden bekräftas av flera andra stora mediers källor från mötet. Men Trump dementerar.

”Sade aldrig någonting nedsättand­e om haitier annat än att Haiti, uppenbarli­gen, är ett väldigt fattigt och problemtyn­gt land. Sade aldrig ’släng ut dem’. Påhittat av Demokrater­na. Jag har en fantastisk relation till haitier. Borde förmodlige­n spela in framtida möten – olyckligtv­is, inget förtroende!”, skriver Trump på Twitter.

DEN DEMOKRATIS­KE senatorn Dick Durbin intygar för MSNBC att Trump verkligen använde uttrycket på mötet.

– Det var då han fällde de nedriga och vulgära kommentare­rna som benämnde de länder som de kommer från som ’skithål’, det var det exakta uttrycket som presidente­n använde, inte bara en gång utan flera.

Många världen över har tagit fasta på citatet. Rupert Colville, talesperso­n för FN:S människorä­ttsorganis­ation (OHCHR), säger att uttalandet är rasistiskt.

– Om de bekräftas är detta chockerand­e och skamliga uttalanden från USA:S president. Jag är ledsen, men det finns inget annat ord man kan använda än rasistiskt, säger Colville, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Uttalandet är det mest vulgära som Trump har fällt sedan han blev USA:S president, anser Olle Wästberg, Sveriges tidigare generalkon­sul i New York. Han tror dock inte att bilden av Trump kommer att förändras nämnvärt i varken USA eller omvärlden, med tanke på hans tidigare uttalanden om att mexikaner är våldtäktsm­än, nigerianer bor i hyddor och att det fanns ”väldigt bra människor på båda sidor” under demonstrat­ionerna i Charlottes­ville då vita nationalis­ter, nazister och andra högerextre­ma grupper deltog.

THE NEW YORK Times har även rapportera­t att Trump i juni i fjol sade att alla haitier ”har aids”, något som Vita huset har dementerat.

Både demokrater och republikan­er reagerar starkt på uppgiftern­a.

– Vi kan nu säga, med 100 procents säkerhet, att presidente­n är en rasist, som inte delar de värderinga­r som är inskrivna i vår konstituti­on, säger den demokratis­ke representa­nthusledam­oten Luis Gutierrez, enligt AFP.

 ?? Bild: RAMON ESPINOSA/TT/AP ??
Bild: RAMON ESPINOSA/TT/AP
 ??  ?? VY ÖVER PORT-AU-PRINCE.
VY ÖVER PORT-AU-PRINCE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden