Hallandsposten

Afrikanska röster kritiserar presidente­n

- TT-AFP

Afrikanska politiker, aktivister och vanliga medborgare kritiserar Donald Trumps påstående att afrikanska länder är ”skithål”. ”Var snäll att inte sammanblan­da de skithål till ledare som vi afrikaner väljer med vår vackra kontinent”, säger en av dem.

Donald Trump dementerar att han sagt ”skithålslä­nder” om Haiti och afrikanska länder på ett möte om invandring, men en demokratis­k senator bekräftar att den amerikansk­e presidente­n verkligen uttalat orden och dessutom flera gånger.

Jessie Duarte, vice generalsek­reterare för Sydafrikas styrande parti ANC, säger att deras land minsann inte är ett skithål, och beskriver uttalandet som ”oerhört stötande”.

– Det är inte som att USA inte har problem. Det finns miljoner arbetslösa i USA, miljoner människor som saknar tillgång till sjukvård och utbildning och vi skulle inte nedlåta oss till att fälla så nedsättand­e kommentare­r, säger Duarte till AFP.

En talesperso­n för Afrikanska unionens ordförande Moussa Faki säger att uttalandet inte är acceptabel­t.

– Det är inte bara sårande för människor med afrikanskt ursprung i USA, utan framförall­t för afrikanska medborgare, säger hon.

Den framståend­e politiske kenyanska kommentato­rn Patrick Gathara tycker dock inte att uttalandet är någonting nytt från ”en rasistisk och ignorant” amerikansk regering och inte heller från västvärlde­n i sin helhet.

– Vad som är ännu mer förolämpan­de är hyckleriet att alla fördömer Trump, och att han borde fördömas, utan att undersöka deras eget stötande språk och uppförande, säger Gathara.

– Det skiljer sig inte från vad Hollywood och västmedier har sagt om Afrika i årtionden. Vi har återkomman­de framställt­s som skitiga människor från skitiga länder.

”Det är inte som att USA inte har problem.”

JESSIE DUARTE, vice generalsek­reterare ANC

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden