Hallandsposten

Bulgarien – vårens toppnation inom EU

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Fattigdom, brottsligh­et och korruption tenderar att dominera när Bulgarien omnämns i EU. Boyko Borissovs regering hoppas ändå få visa upp en annan sida under vårens ordförande­skap – och samtidigt flytta sig närmare unionens centrum.

Med säckpipor, sång och traditione­ll dans försöker Bulgarien visa upp sitt allra gladaste ansikte när hela Eu-kommission­en är på besök för officiell invigning av den lilla Balkanstat­ens första runda som ordförande­land i EU.

Premiärmin­ister Boyko Borissov öser lovord över unionen.

– EU är det bästa som har hänt Europa, säger den 58-årige förre livvakten när han och hans regering tar emot TT och andra influgna Eu-korrespond­enter i regeringsh­ögkvartere­t i Sofia.

– Jag minns hur Tjeckien, Slovakien och Rumänien såg ut förr. Vi hade bananer bara till jul, och då bara tre per hushåll. Och i Bulgarien sålde ingen Coca-cola, endast i särskilda butiker till regeringsm­edlemmar. Våra länder har aldrig sett en bättre utveckling än den som har varit sedan Eu-inträdet, hävdar Borissov.

Bland invånarna märks visserlige­n en viss skepsis.

– Allmänhete­n har svårt att förstå hur Eu-samarbetet fungerar. Man hör ofta: ”vi har varit med i tio år och är fortfarand­e fattigast”, berättar korruption­sforskaren Antonij Galabov.

SAMTIDIGT KONSTATERA­R HAN att landet ändå har gjort stora framsteg under senare år, framför allt där EU har inflytande över politiken. Att korruption och utveckling står och stampar på andra områden har blivit en fördel för synen på Bryssel.

– Mätningar visar nu att tilltron är större till EU:S institutio­ner än till de nationella.

I DEN SENASTE stora Eu-opinionsun­dersökning­en – Eurobarome­tern – från i höstas är det bara i Litauen som folk har större tilltro till EU än i Bulgarien. Och bara irländarna är mer positiva till EU överlag än bulgarerna.

Den egna regeringen och administra­tionen är dock långt ifrån lika omtyckt. När ordförande­skapet invigdes i torsdags pågick samtidigt en rad demonstrat­ioner i Sofia, bland annat mot utbyggnade­n av skidorten Bansko i ett känsligt naturområd­e.

Regeringen hoppas för sin del under vårens ordförande­skap kunna ta rejäla steg mot EU:S hjärta. Dels handlar det om medlemskap i Schengen-samarbetet – något som landet anser att man borde ha fått för länge sedan.

– Vi har inte behandlats rättvist. Samtidigt har vi visat att vi har skyddat EU:S yttre gränser – ibland till och med bättre än vissa av de länder som redan är med, säger den särskilda ordförande­skapsminis­tern Liljana Pavlova med en god dos syrlighet.

DELS HANDLAR DET om euron, som bulgarerna känner sig allt mer redo för att anta som valuta.

– Vi har gjort våra hemläxor. Våra finanser är stabila. Vi har tillväxt och låg arbetslösh­et. Vi är redo att kliva in i eurons väntrum, säger premiärmin­ister Borissov.

Och får Eu-kommission­en råda så är det tummen upp för båda medlemskap­en.

– Ni kan lita på oss. Er plats är i Europa. Er plats är i Schengen och er plats är i euron. Kommission­en kommer att stå på Bulgariens sida, sade kommission­sordförand­e Jeanclaude Juncker vid ordförande­skapets formella invigning.

 ?? Bild: WIKTOR NUMMELIN/TT ?? PRISAR UNIONEN. Med säckpipor, sång och traditione­ll dans vill Bulgarien visa upp sin vackraste sida under vårens ordförande­skap i EU.
Bild: WIKTOR NUMMELIN/TT PRISAR UNIONEN. Med säckpipor, sång och traditione­ll dans vill Bulgarien visa upp sin vackraste sida under vårens ordförande­skap i EU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden