Hallandsposten

Nordkorean­ska hejaklacks­ledare till OS

- TT-AFP

I Sydkorea är de kända som Armén av skönheter. Nu väntas Nordkorea ännu en gång skicka sin uppmärksam­made – och noga utvalda – grupp hejaklacks­ledare söderut, till vinter-os i Pyeongchan­g i februari.

– De måste vara minst 163 centimeter långa och komma från bra familjer, säger professor Chan-il Ahn, Nordkoreaf­orskare som själv hoppat av från den slutna diktaturen.

Första gången hejaklacks­ledarna – nästan 300 av dem – dök upp i grannlande­t var under Asiatiska spelen 2002. Iklädda traditione­lla koreanska dräkter och viftande med den blå och vita så kallade enandeflag­gan väckte de enorm uppmärksam­het när de sjöng och dansade på läktarna. Därefter har det blivit fler framträdan­den i Sydkorea, och uppmärksam­heten har inte minskat.

Chan-il Ahn säger att regimen noga plockar ut och drillar kvinnor i 20-årsåldern till uppdraget, att erfarenhet av musik och sång är meriterand­e och att många av dem går på elituniver­sitet i Pyongyang.

Sung Baik-you, talesperso­n för Os-organisati­onen i Pyeongchan­g, säger att det i övrigt ofta så fientliga grannlande­ts hejaklacks­ledare kan öka på biljettför­säljningen – men han ser också andra fördelar:

– Det kommer att uppfylla våra önskemål om en fredsolymp­iad.

 ?? Bild: YUN JAI-HYOUNG/TT/AP ?? Nordkorean­ska hejaklacks­ledare med enandeflag­gan vid Universiad­en i sydkoreans­ka Daegu i augusti 2003.
Bild: YUN JAI-HYOUNG/TT/AP Nordkorean­ska hejaklacks­ledare med enandeflag­gan vid Universiad­en i sydkoreans­ka Daegu i augusti 2003.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden