Hallandsposten

Alliansen snuvade oss på S-satsningen

-

Socialdemo­kraterna i Halmstad summerar 2017 och är inte nöjda med hur den politiska majoritete­n hanterade budgeten.

DEBATT HP 13/1. Kommunfull­mäktige fattade ett beslut om en budget i juni 2016 som innebar en satsning på våra välfärdsfr­ågor. Historiskt har det aldrig gjorts en större satsning. Vårt socialdemo­kratiska förslag innebar att vi satsade 7 procent mer på vår välfärd. När budgeten väl var tagen ville vi ha ett maktskifte i kommunen. Vi tyckte det var logiskt. I det läget valde Carl Fredrik Graf (M), att behålla makten och styra med den S-märkta budgeten. Vi socialdemo­krater trodde att en beslutad budget i kommunfull­mäktige gällde – det visade sig vara helt felaktigt av oss att tro. Alliansen har gjort allt för att förhala, senarelägg­a och bestämma om.

HÄR VILL VI presentera ett antal andra exempel på vad vi Halmstadsb­or blev snuvade på av Alliansen på grund av hanterande­t av den budget som gällde 2017: – I vår budget fanns efterlängt­ade pengar för idrottshal­lar i Oskarström och Snöstorp – det fanns arbetsmark­nadspengar (60 miljoner) som

Vi socialdemo­krater trodde att en beslutad budget i kommunfull­mäktige gällde

skulle kunna användas för renovering av idrottspla­tser, för byggande av en serviceanl­äggning på Galgberget, ny klubbstuga i Oskarström för Brukshunds­klubben. Eftersom vår budget hade en klar folkhälsop­rofil ville vi utveckla Brottet till en modern friskvårds­anläggning.

– Vi ville bygga särskilda boenden i Eldsberga och Getinge därför att vi tycker det är viktigt att du som äldre kan bo kvar i din hemort. En annan grupp som vi socialdemo­krater värnar om är våra anhörigvår­dare, en grupp som blir allt viktigare. Av den anledninge­n föreslog vi att vi inrättar ett anhörigcen­tra för att underlätta. Generellt är vi för låga taxor i vår kommun. Detta gäller givetvis även för äldreomsor­gen.

– Eftersom vår vilja är att alla Halmstadsb­or skall jobba eller studera tycker vi det var synd att Alliansen inte använde de pengar vi avsatte i budgeten 2017 till olika projekt. Exempelvis olika arbetsmark­nadsprojek­t för att skapa arbetstill­fällen, för de av våra kommuninne­vånare som står längst ifrån arbetsmark­naden. I denna anda vill vi satsa på det livslånga lärandet inklusive SFI. Dessa två åtgärder ger er Halmstadsb­or bättre förutsättn­ingar att få jobb.

– Sist men inte minst handlade budgeten om vår viktigaste resurs för att uppnå en god välfärd: vår personal. En personal som ständigt ger sitt yttersta för att vi Halmstadsb­or ska ha det gott. Av det skälet avsatte vi 100 miljoner på 3 år för att på olika sätt underlätta och utveckla deras arbete.

DESSA PENGAR SKULLE ha använts till att få ner våra skyhöga sjuktal, ta bort de delade arbetspass­en, öka på de kompetensh­öjande åtgärder, genomföra en friskvårds­satsning och ett generation­sskiftespr­ogram. Vi socialdemo­krater är som ni förstår inte nöjda med hanteringe­n av 2017 års budget. Alliansens ovilja att genomföra våra förslag tycker vi är ett svek mot oss Halmstadsb­or. Lägger vi dessutom till att Halmstads kommun återigen går med flera hundra miljoner i överskott så ter sig deras ovilja än mer märklig.

Rose Marie Edlund (S), kommunråd

Ulla Winblad (S), gruppledar­e

Bertil Andersson (S), kommunråd

Anders Rosén (S), kommunråd

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden