Hallandsposten

Usel svensk Em-start

HANDBOLL: SVERIGE FÖLL MED TVÅ BOLLAR MOT ISLAND

- CARL GÖRANSSON/TT

Det svenska landslaget åkte till Kroatien med drömmar om att vara med och slåss om Em-medaljerna om ett par veckor. Att premiärmat­chen mot Island var en nyckelmatc­h för att kunna nå dit var de flesta överens om.

Sedan inleddes EM med vad som sannolikt måste kategorise­ras som en av de värsta matchöppni­ngarna i svensk mästerskap­shistoria. Ingenting fungerade. Försvarssp­elet – det stora frågeteckn­et inför EM – var som hämtat ur en mardröm. Med rörligt spel lyckades Island göra mål i stort sett i varje anfall.

ANDREAS PALICKA FICK chansen från start i målet och hade ingen bra kväll i Split, även om hjälpen från uteförsvar­et lämnade en hel del att önska. Sveriges anfallsspe­l var samtidigt tempofatti­gt och statiskt.

När Sverige väl tog sig till skottläge Blågults matcher i Grupp A: Fredag 12 januari: Sverige–island 24–26. Söndag 14 januari: Tisdag 16 januari: Sverige–serbien,

Sverige–kroatien, stod glödheta målvakten Björgvin Páll Gústavsson oftast i vägen, eller så skickade de blågula spelarna och inte minst Lukas Nilsson missriktad­e skott utanför målramen.

Vid 4–11 efter knappa kvarten tvingades förbundska­pten Kristján Andrésson ta timeout för andra gången, med uppmaninge­n att spelarna skulle släppa handbromse­n.

– Det var inte den här matchbilde­n vi hade önskat oss. De får en väldigt bra start och vi blir stressade av situatione­n. Vi blir lite tveksamma och deras målvakt räddar alldeles för mycket för att vi ska kunna hänga på, säger Andrésson till TV3.

DET BLEV LITE bättre, mycket tack vare målvaktsby­tet som gjordes samtidigt. Mikael ”Äpplet” Appelgren inledde med två räddningar och såg till att få lite stopp på det svenska raset.

Tids nog började Sverige också få lite ordning på spelet, men i paus skiljde fortfarand­e sju bollar (8–15). När Island sedan gick ifrån till en tiomålsled­ning i andra halvlek såg det helt kört ut för Sverige.

Då – när inget längre verkade finnas att förlora – vaknade Sverige på allvar. Appelgren växte till en vägg i målet och när Sverige gjorde sex raka mål var det högst oväntat lite nerv i matchen inför slutminute­rna.

Men det var för sent. Sverige kom aldrig närmare än två mål och den där semifinald­römmen känns redan en aning avlägsen.

Sverige vaknade för sent i Em-premiären mot Island. Efter en mardrömsst­art och underläge med tio mål som mest blev det till slut svensk förlust, 24–26.

klockan 18.15.

klockan 20.30.

 ?? Bild: LUDVIG THUNMAN ?? TUFF PREMIÄR. Sveriges Simon Jeppsson deppar efter att Sverige förlorat premiären i handbolls-em mot Island med 24-26.
Bild: LUDVIG THUNMAN TUFF PREMIÄR. Sveriges Simon Jeppsson deppar efter att Sverige förlorat premiären i handbolls-em mot Island med 24-26.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden