Hallandsposten

Energifyll­d Nilsson slipper möta Falla

- TT

Stina Nilsson har den senaste månaden varit hemma och, som hon själv uttrycker det, lapat energi. Nu ska energin omvandlas till fart. – Det känns spännande att vara i tävlingsmo­de igen, säger hon inför helgens världscups­sprint i Dresden.

Stina Nilsson stod över Tour de Ski och fick se sig passerad av Maiken Caspersen Falla i sprintcupe­n. I tyska Dresden får Nilsson chansen att återta ledningen då norskan stannar hemma med en förkylning.

– Det är inte kul när någon är sjuk, jag vet själv hur det är att stå vid sidan om, säger Stina.

Hon har inte tävlat sedan helgen 9–10 december, då hon vann fristilssp­rinten i schweizisk­a Davos. I stället har hon kombinerat träning med jul- och nyårsfiran­de i Jämtland.

– Jag har prioritera­t en del teknik och kört saker som jag inte har haft tid att prioritera tidigare. Och så har det varit viktigt att bara lapa energi, sådant som jag får från min familj, säger Stina Nilsson.

HELGENS TÄVLINGAR BESTÅR av två fristilssp­rintar, individuel­lt på lördagen och stafett på söndagen. Den 1,4 kilometer långa banan går mitt i centrum, utmed floden Elbe som delar den sachsiska huvudstade­n itu.

– Jag har inte så många stadssprin­tar i mitt cv, det ska bli spännande. I dag (läs: fredag) var det kanske inte världens bästa förhålland­en, det var ganska löst, 4 grader och ganska mycket dimma och fukt i luften. Men den bästa åkaren är den som kan hantera förhålland­ena bäst.

Särskilt intressant blir sprintstaf­etten, säsongens enda inför OS i Pyeongchan­g. Stina Nilsson har ett Vm-silver och ett Os-brons i discipline­n.

– Jag gillar tävlingsfo­rmen, det ställer ganska hårda fysiska krav, och det passar mig. Tjusningen är att man ska gå så snabbt man kan men ändå kunna återhämta sig mellan sträckorna.

SVERIGE FÅR BARA ha ett damoch ett herrlag i OS, vilket innebär en hård fajt om de två platserna i respektive lag. Inte minst på damsidan efter att Charlotte Kalla har anmält sitt intresse.

Förbundska­pten Rikard Grip säger att konkurrens­en skapar stora möjlighete­r att ställa upp med ett starkt svenskt Os-lag.

– Det är absolut inte negativt att ha de distansege­nskaperna som Charlotte har, framför allt inte på ett mästerskap där jag upplever att det går oerhört fort, säger Rikard Grip.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden