Hallandsposten

First Aid Kit råare efter alla kriser

MUSIK: SYSTRARNA TOG ETT VÄLBEHÖVLI­GT UPPEHÅLL

- LINUS BRÄNNSTRÖM/TT

First Aid Kit är tillbaka. Efter en lång paus, ”en massa terapi” och ett uppbrott kommer nu albumet Ruins. – Vi ville hitta tillbaka till nerven som finns när vi spelar live, säger Klara Söderberg om soundet på plattan.

Det är snart fyra år sedan First Aid Kit gav ut sitt senaste album Stay gold. Tiden rinner lätt i väg när man är ett band som har hela världen som arbetsplat­s men den här gången handlade det inte bara om ändlöst turnerande. Klara och Johanna Söderberg behövde vila.

– Vi slutade turnera för att vi var så jäkla trötta och behövde en paus, så vi sa att vi tar sex månader ledigt. Under den tiden bodde jag i England, vi sågs inte på flera månader och gjorde annat för att vi behövde det, säger Klara Söderberg.

Tiden före pausen var intensiv. Storbolags­debuten Stay gold gick bara bättre och bättre och First Aid Kit hade svårt att tacka nej när erbjudande­na haglade.

– Det är skitsvårt för det är så mycket som är så kul och ärofyllt samtidigt som man kanske inte orkar. Det är väl något som vi har kommit till insikt om nu, det viktigaste är att vi mår bra. Annars är det inte värt någonting, säger Klara Söderberg.

MOT SLUTET AV Stay gold-turnerande­t mådde systrarna inte alls bra. För första gången kändes det jobbigt att vara ut och spela – de berättar om sammanbrot­t före konserter och hur de låg och grät på logegolv.

– Det handlade också om brist på kommunikat­ion. Klara mådde sämre än vad jag gjorde och sa ingenting till mig så jag bara pushade på. Jag är en väldigt karriärdri­ven person på ett sätt som kanske kan vara destruktiv­t. Så vi gjorde mer än vad vi kanske orkade, säger Johanna Söderberg.

Att de är syskon spelade in. De har haft olika roller i sin relation sedan barndomen som inte har varit jättehälso­samma och som de har behövt jobba med.

– Vår relation var inte så dålig att det var så här ”hej då, nu syns vi inte mer”. Men det gick nog så långt för att vi är syskon, man pushar varandra lite hårdare för att man är familj, man har inte samma gränser, säger Johanna Söderberg. Har ni lärt er något av det här då?

– Ja, absolut. Jag har ju gått i en massa terapi och har lärt mig att lyssna på mig själv och känna av mina gränser. Det är väldigt viktigt så att jag kan kommunicer­a det så att det inte blir som det blev förra gången, säger Klara Söderberg.

Arbetet med nya albumet påbörjades direkt efter pausen. First Aid Kit reste till Los Angeles i april 2016 för att spela låtar och inspelning­arna gjordes sedan i januari 2017.

Redan från start stod det klart att de ville att den nya skivan skulle bli ett slags motreaktio­n på deras förra album.

– Vi tyckte att Stay gold var en väldigt vacker och elegant skiva men vi kände att det skapades en liten distans till lyssnaren. Nu ville vi komma närmare. Lite som våra första skivor som vi spelade in hemma med vår pappa, det fanns en rå känsla i det som också finns när vi spelar live. Så vi ville spela in mycket live, det skulle inte vara tusentals tagningar och varenda fras skulle inte klippas till så att den blev perfekt, säger Johanna Söderberg.

”Vi ville spela in mycket live, det skulle inte vara tusentals tagningar och varenda fras skulle inte klippas till så att den blev perfekt.” JOHANNA SÖDERBERG

First Aid Kit

NYA ALBUMET RUINS, som släpps den 19 januari, är inspelat tillsamman­s med producente­n Tucker Martine som tidigare har jobbat med My Morning Jacket och Modest Mouse. Och det är inte bara musiken som är råare – även texterna har förändrats.

– Det var en ganska jobbig period när vi åkte för att skriva. Jag hade precis gjort slut med min pojkvän så det var lite skakigt och jag kände att jag bara skrev för mig själv, för att undersöka och få perspektiv på allting. Många frågar om det inte är jobbigt att vara så öppen men det känns faktiskt inte så. Det är inga personliga detaljer, det är en universell grej. Så det känns inte för naket. Bara lagom, säger Klara Söderberg. ...att sticka ut musikalisk­t: – Det märks på festivaler­na, det är väldigt mycket elektronis­k musik. När vi började var det mycket mer akustiskt och indie. När vi spelade på Grammisgal­an för två år sedan var vi de enda som spelade instrument, alla andra hade backtracks. Det var en sådan sjuk kontrast och det har jag inte känt av förut. Om man lyssnar på P3 är det nästan bara låtarna från Spotify-toppen, det har blivit mycket mer strömlinje­format. Jag tycker att det är jättesvårt, hur ska man få ut vår musik? Men det kanske är bra för nu sticker vi ut mer, säger Johanna Söderberg.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden