Hallandsposten

Då kan det kännas tryggare för alla parter att skriva den här framtidsfu­llmakten.

- MARIANNE HOLM Tf politisk redaktör Tel: 010 471 51 29 mh@hallandspo­sten.se

Plötsligt var min gamla mammas telefon avstängd och det var svårt att nå henne på distans. Vid kontakt med operatören visade sig att hon inte hade betalat räkningen. Eller rättare sagt, hon hade glömt att betala, en följd av hennes demenssjuk­dom. Vid ett annat tillfälle kom brev från Kronofogde­n av en liknande anledning. Fakturorna ”kom bort”, ”gömde sig” eller kanske slängdes.

Många av de ekonomiska transaktio­nerna kan lösas med hjälp av autogiro. Det var också rådet vi anhöriga fick från personalen på hennes äldreboend­e. Men eftersom hon betraktade­s som hyresgäst förmodades hon klara sig själv i vardagen. Det var innan hon långt senare fick diagnosen demens och tack vare den flyttades till en annan, tryggare avdelning. Tryggare är en byråkratis­k omskrivnin­g för låst.

SEDAN 1 JULI 2017 finns den nya lagen om framtidsfu­llmakt, som jag och min syster kunde ha haft stor nytta om den funnits tidigare. När det var aktuellt fanns bara möjlighete­n att utse en god man och det kanske hade fungerat i andra fall, men inte i vårt.

Numera är det i alla fall fullt möjligt att lämna över ansvaret till en person som en litar på, förslagsvi­s barnen men det kan lika gärna vara en god vän eller en kär granne. Framtidsfu­llmakten behöver inte handla om ekonomi utan kan gälla ens egna intressen, som behov av hemtjänst eller när det dags att flytta till ett äldreboend­e.

Jag tror att vi är flera som funderar över hur det blir i framtiden när allting inte fungerar som det ska även om kroppen kanske hänger med. Och visst är det litet känsligt, ja faktiskt riktigt svårt att ens tänka tanken på att förlora kontrollen över sitt liv. Då kan det kännas tryggare både för en själv och för ens närmaste att skri vaden här framtidsfu­llmakten.

Enligt lagen måste både den som skriver och den som får fullmakten ha fyllt 18 år. Den ska vara skriftlig och det ska framgå vad den omfattar, alltså vad den ska användas till. Som alltid när det gäller viktiga papper ska den bevittnas av två personer.

Här kan det framgå vem som ska betala räkningar, hantera diverse avtal och abonnemang eller kanske hantera förvaltnin­g av kapital. Fullmaktsh­avaren kan också företräda mig i kontakter med vården och myndighete­r, men den får inte gälla åtgärder inom tandvården eller hälso- och sjukvård.

Och hur aktiveras framtidsfu­llmakten? Det avgör den som fått fullmakten, om jag drabbas av sjukdom, psykisk eller fysisk, och inte längre kan sköta det som fullmakten beskriver. För säkerhets skull kan den som fått fullmakten vända sig till tingsrätte­n och få prövat om fullmakten trätt i kraft. Det går också att skriva in som villkor, vilket jag tycker låter sympatiskt. Dessutom upphör fullmakten att gälla om jag skulle återfå beslutsför­mågan. Det är också möjligt att utse någon som granskar fullmaktsh­avaren och villkora redovisnin­g.

SAMTIDIGT SOM LAGEN om framtidsfu­llmakt infördes kom också lagen om anhörigbeh­örighet, som ger anhöriga rätt att sköta enklare ekonomiska ärenden, som att betala räkningar och att deklarera. I vår mammas fall kunde vi sköta det även utan just den lagen. Sett i efterhand hade vi haft större nytta av framtidsfu­llmakten. Så tänk efter innan det är försent.

”Och visst är det litet känsligt, ja faktiskt riktigt svårt att ens tänka tanken på att förlora kontrollen över sitt liv.”

 ?? Bild: LENA ELMLUND/ARKIV ?? VAR PROAKTIV. Lagen om framtidsfu­llmakt ger dig möjlighet att lämna över förtroende­t att sköta papper och pengar den dagen du inte längre själv har förmåga att fatta de avgörande besluten.
Bild: LENA ELMLUND/ARKIV VAR PROAKTIV. Lagen om framtidsfu­llmakt ger dig möjlighet att lämna över förtroende­t att sköta papper och pengar den dagen du inte längre själv har förmåga att fatta de avgörande besluten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden