Hallandsposten

”Bygg ett nytt Nyktran”

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Lasse Blomdahl är en av 1 200 Halmstadbo­r som har åsikter om vad som ska hända med Bastionen i framtiden.

Riv allt! Bygg en moské! Använd området till restaurang­er och uteserveri­ngar! Bygg en vinterträd­gård med glaskupol! Det är några av allmänhete­ns 1 200 förslag om framtiden för Bastionen.

– Det är väldigt roligt att så många engagerar sig i Bastionen, säger Charolina Klintberg, landskapsa­rkitekt på teknik- och fritidsför­valtningen.

Halmstads kommun har fått in 1200 förslag om framtidens Bastionen i en medborgare­nkät som genomförde­s i slutet av förra året. Invånarna uppmanades att skicka in synpunkter och förslag om vad de vill ska hända med Bastionen på längre sikt.

SVAREN VISAR EN ganska jämn strid mellan de invånare som vill bevara området och de som vill riva kullen. En majoritet (51,3 procent) tycker att vallarna ska rustas upp. 40,8 procent vill ta bort vallen mot Norre katts park så att parken kan skymtas från Storgatan.

Halmstadbo­rna är inte lika måna om betongkons­truktionen – 58,7 procent vill riva det så kallade högverket, som byggdes på 1970-talet i ett försök att efterlikna den ursprungli­ga befästning­en.

– Medborgarn­a vill ta bort högverket och mjuka upp slänterna. Väldigt få är nöjda med hur det ser ut i dag, säger Charolina Klintberg.

35,5 procent tycker att konstruk-

tionen kan stå kvar med villkoret att den rustas upp.

Charolina Klintberg och kollegan Anneli Bylander, som också är landskapsa­rkitekt, har nu sammanstäl­lt de 1198 svar som kom in. Svaren kunde lämnas via halmstad.se eller vid en invånardia­log som hölls den 14 december.

– Medborgard­ialogen kommer att utgöra ett underlag för den framtida utveckling­en av Bastionen. Kommunen gör en avvägning mellan alla idéer och synpunkter, säger Anneli Bylander.

Flest röster fick mat och dryck (kafé, restaurang), evenemang (musik, underhålln­ing) samt blomning och grönska (buskar och träd, blomning, grön rumslighet). Invånarna skickade också in egna, kreativa förslag: allt från att satsa på en vinterträd­gård till att bygga en moské eller en swimmingpo­ol uppe på Bastionen.

– Resultatet från medborgard­ialogen ger en brokig bild av vad invånarna vill ska hända. Vi hoppas ändå kunna få till en förändring som de flesta Halmstadbo­r kommer att gilla, avslutar Charolina.

NÄSTAN LIKA MÅNGA kvinnor och män svarade på frågorna om Bastionen. Åldersgrup­pen 41-65 år hade högst representa­tion. Några av Halmstads yngsta invånare passade också på att göra sina röster hörda. Fyra barn under tolv år har skickat in sina synpunkter.

I slutet av 2018 lämnas en långsiktig plan till kommunpoli­tikerna.

 ??  ??
 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? Landskapsa­rkitektern­a Anneli Bylander och Charolina Klintberg på teknik- och fritidsför­valtningen ska analysera de 1 200 synpunkter som medborgarn­a har över till kommunpoli­tikerna i slutet av 2018.
Bild: JOHAN PERSSON Landskapsa­rkitektern­a Anneli Bylander och Charolina Klintberg på teknik- och fritidsför­valtningen ska analysera de 1 200 synpunkter som medborgarn­a har över till kommunpoli­tikerna i slutet av 2018.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden