Hallandsposten

Anna från Hylte sätter ihop korsord

- LENA LYXELL 010-471 50 73

Anna Danielsson ger våra hjärnor gymnastik – hon är korsordsko­nstruktör.

Anna Danielsson sitter vid sitt matbord i ett rött litet hus i utkanten av Krogsered.

På bordet står datorn, hennes arbetsreds­kap i jakten på orden, nycklarna, tvetydighe­terna och klurighete­rna som gör oss beroende av att lösa korsord.

ALLT BÖRJADE HOS en av Annas fastrar. Där tillbringa­de Anna mycket tid och de två gav sig hän åt kryssen så fort de fick tillfälle.

För tio år sen deltog hon i en tävling i att konstruera korsord.

Hon vann och priset var att få ett kryss publicerat.

– Jag tyckte att det var enkelt och blev väldigt förvånad när jag vann.

Sen dess har Anna konstruera­t åtskilliga kryss, ofta för tidningar och magasin som Bonniers ger ut. Hon har gjort tio korsord i en korsordsti­dning för barn.

– Det är mycket svårare att göra för barn än för vuxna. Barn har mycket mindre ordförråd och jag måste använda ord med färre bokstäver. I ett kryss för vuxna vill jag ha max fem ord med två bokstäver.

MED TIDEN BLEV korsorden ett heltidsjob­b med flera olika uppdragsgi­vare.

– Ibland har jag en given bild eller teckning att utgå ifrån, ibland finns det en given text, men kryssen blir aldrig lika och det går inte att plocka delar från något annat kryss. Det gäller att ha tålamod, ett stort ordförråd och vara beredd på att det tar tid att konstruera ett korsord, förklarar Anna.

Numer är Anna föräldrale­dig och tiden räcker inte till för lika många korsord som tidigare. Hon gör Måndagskry­sset åt Dagens Nyheter och något enstaka kryss åt andra uppdragsgi­vare.

– I dag tar det nästan två veckor att få färdigt ett kryss till DN. Jag levererar ett var fjärde vecka.

Det har blivit hundratals kryss genom åren och lusten att skapa har inte minskat. Däremot tar tankarna på framtiden ibland nya vägar.

– Jag har faktiskt börjat fundera på att göra något annat. Det blir väldigt ensamt att bo här i Krogsered och inte ha ett arbete att gå till så att man träffar folk. Å andra sidan har jag alltid velat styra mitt liv själv och det gör jag ju nu.

Anna har tidigare arbetat som undersköte­rska, på förskola och som behandling­sassistent innan korsorden tog över hennes tid fullständi­gt – även hennes fritid.

– Jag löser mycket korsord. Det är en bra avkoppling.

 ?? Bild: KALLE PETTERSSON ?? UPPVUXEN I HYLTEBRUK. Sedan två och ett halvt år tillbaka bor Anna i Krogsered tillsamman­s med sin sambo Mikael Schough och dottern Tilda, nio månader.
Bild: KALLE PETTERSSON UPPVUXEN I HYLTEBRUK. Sedan två och ett halvt år tillbaka bor Anna i Krogsered tillsamman­s med sin sambo Mikael Schough och dottern Tilda, nio månader.
 ??  ?? Anna Danielsson.
Anna Danielsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden