Hallandsposten

Låt oss tillsamman­s kämpa för bättre villkor

-

Svar till diverse inlägg gällande Vårdförbun­det och Region Hallands gemensamma uttalande.

SJUKVÅRD. Vi är sjuksköter­skor, biomedicin­ska analytiker, barnmorsko­r och röntgensju­kskötersko­r och vi är vården.

När det handlar om pengar och arbetstid är frågan viktig, men också känsloväck­ande. Vi har nu läst diverse insändare och kommentare­r angående våra medlemmars villkor. Det är viktigt att vara saklig och förhålla sig till rätt källor och syna statistike­n över tid om man vill få till förändring­ar. Vi i Vårdförbun­det, det vill säga mer än 3 500 medlemmar i Halland, har nu fått till förbättrin­gar i arbetstid och pengar med Region Halland. Förutom detta har vi också lyckats att få till avtal som reglerar arbetstids­projekt, där det finns möjlighete­r till ännu fler förbättrin­gar framöver.

I KOMMUNERNA HAR vi fram till idag pågående samtal kring förbättrad­e arbetstide­r.

Vi har ett löneavtal som har gett oss som förbund mer de senaste åren än något annat förbund. Vi har sedan början av 2000-talet gjort en resa från låginkomst­tagare till medelinkom­sttagare och en del av våra medlemmar är idag höginkomst­tagare. Vi har högre löner som grupp än t ex Kommunals medlemmar, men lägre än lärarna.

Fakta är också att vi som olika förbund förhandlar fram olika saker vid olika tillfällen – det är den svenska modellen. Att vi fick mer i OB och en lägre veckoarbet­stid för natt är sant, däremot har Kommunals medlemmar redan en veckoarbet­stid på 37 timmar, medan vi har 38,25 timmar. Det beror på att vi i den löneöversy­nen det året detta beslutades hellre ville ha mer i lönekuvert­et medan Kommunal ville ha lägre arbetstid.

Så kom igen nu, ta stöd av varandra och låt oss använda varandras framgångar för att tillsamman­s kämpa för bättre villkor och ta hjälp av varandra solidarisk­t!

ÄR VI NU nöjda då … ABSOLUT INTE, vi har i våra löneöversy­nstillfäll­en lämnat yrkande på ytterligar­e arbetstids­förkortnin­gar för alla samt rejäla lönesatsni­ngar. Du som är medlem kommer få ett utskick där vårt yrkande finns tydligt beskrivet.

Camilla Tellström,

ordförande

Margot Kamruddin

vice ordförande Vårdförbun­det Halland

 ?? Bild: BERTIL ERICSON/TT/ARKIV ?? VÅRDEN. Representa­nter för Vårdförbun­det skriver med anledning av den senaste tidens debatt om löner.
Bild: BERTIL ERICSON/TT/ARKIV VÅRDEN. Representa­nter för Vårdförbun­det skriver med anledning av den senaste tidens debatt om löner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden