Hallandsposten

Om rätten att bestämma över sin kropp

-

Halländske riksdagsle­damoten Ola Johansson (C) debatterar #metoo och vill bekämpa skadliga strukturer.

DEBATT HP 15/1. Uppropet #bortabrame­nhemmavärs­t som underteckn­ats av 700 kvinnor är vidriga beskrivnin­gar av mäns brist på kärlek och empati i svenska villakvart­er och lägenheter. Våld i nära relationer har varit känt men inte lika synligt. Fysiskt, psykiskt och sexuellt ofredande som sker inom äktenskape­t, mellan makar, sambor och partners döljer ett skrämmande mörkertal.

JAG VÄGRAR TRO att alla män bär på sådana pervertera­de egenskaper som gör dem till potentiell­a kvinnoplåg­are, men vi måste erkänna att det fortfarand­e finns strukturer i familjer – i vårt samhälle, som underblåse­r, accepterar och döljer sådant beteende. Inga samhällskl­asser undantagna.

Ett demokratis­kt samhälle kan inte upprätthål­las om inte människor äger rätten att bestämma om sin egen kropp och sexualitet. Det ska gälla alla, oavsett kön, ålder, religion, etnicitet eller ursprung. Tvångs- och barnäktens­kap, liksom könsstympn­ing ska vara olagligt i Sverige. De kryphål som finns kvar ska täppas till och nolltolera­ns ska

Att verka för jämställdh­et mellan kvinnor och män är det INGEN som kan svära sig fri från ansvar för.

råda, också om handlingen utförts utomlands. Centerpart­iet har länge drivit på för en samtyckesl­ag som lyfter över ansvaret från offret till förövaren. Äntligen föreslås det, men lite är ännu känt om förslaget och det har redan kommit kritik från jurister mot att införa en lag som i praktiken inte leder till åtal och fällande domar. Det minsta vi behöver är en papperstig­er som riskerar att motverka sitt syfte att stoppa övergrepp som sker i gråzonen mot våldtäkt.

Det dagliga arbetet för jämställda arbetsplat­ser, utbildning­ar, politisk representa­tion, kultur- och föreningsl­iv och så vidare måste fortsätta. Främst handlar det om hur vi själva uppträder som makar, föräldrar, medarbetar­e och chefer, som förebilder i hemmet, i vår fostran och i vårt ledarskap. Politiskt handlar det till exempel om att ge förutsättn­ingar att stoppa nedladdnin­g av pornografi på landets skolor, att stifta lagar som ger sjukvård och socialtjän­st möjlighete­r att slå larm, att skapa trygga bostadskva­rter som känns säkra att vistas i och inte är gömställen för kriminella och våldtäktsm­än, att ge polisen resurser och befogenhet­er att övervaka och fånga in dem som planerar och begår brott. Det handlar också om att jobba förebyggan­de med en sexualunde­rvisning i skolan som håller hög kvalité, samt att börja redan i förskolan, exempelvis med Rädda Barnens handbok ”Stopp min kropp” som grund.

”De rasistiska och främlingsf­ientliga element som tidigare försökt koppla den här formen av beteende till etnicitet eller kultur har varit märkbart tysta under (#Metoo-)uppropet. Sannolikt eftersom de sett sin egen verklighet­sbild smulas sönder, möjligen också för att de känt igen sig i sitt eget beteende”, skrev Karin Åkesson, Henrik Oretorp och Christofer Bergenbloc­k, Centerpart­iet i Halland på debattplat­s i november. Det skriver jag under på till 100 procent.

ATT VERKA FÖR jämställdh­et mellan kvinnor och män är det INGEN som kan svära sig fri från ansvar för.

Ola Johansson (C),

riksdagsle­damot Halland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden