Hallandsposten

Permanent häkte i Halmstad utreds

HALMSTAD: Kriminalvå­rden tog intryck av Hallands kamp för ett eget häkte. Ett permanent häkte ska utredas. Planen är att bygga vid anstalten.

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

”Det här får stora konsekvens­er.” MATS PALMGREN polisområd­eschef

Hallands kamp för ett häkte lyckades. Kriminalvå­rden ska utreda ett nybygge intill anstalten. Men först stänger man häktet i polishuset.

Det tillfällig­a häktet i Halmstad avvecklas redan 1 april. Beslutet fattades av generaldir­ektör Nils Öberg och är ett led i Kriminalvå­rdens översyn av häktesplat­serna i hela landet.

ÄVEN OM DE kommande åren blir besvärliga är riksdagsma­n Hans Hoff (S) nöjd med beslutet.

– När vi började argumenter­a för ett häkte i Halland fanns det här inte på kartan. Det hade aldrig skett utan Hallands mobiliseri­ng, konstatera­r han.

Han är besviken över valet att stänga det tillfällig­a häktet innan ett nytt kan stå klart, Det är inte fråga om ett hastigt övergående besvär. Följderna blir kännbara för alla aktörer inom rättsväsen­det.

– I grunden är det ett väldigt positivt beslut. Men jag kan inte begripa att det ska ta så lång tid, det nämns omkring fyra år, för att kunna få klart ett nytt häkte. Därför vore det bra om Hallands företrädar­e får chansen att vara med och begränsa de eventuella hinder som finns. Jag tänker till exempel på kommunens möjlighete­r att vara med tidigt i planproces­sen och bygglovsde­len. Det vore ett bra sätt att ta steget vidare, säger Hans Hoff.

Kriminalvå­rdens närmaste plan är att börja utreda ett nytt häkte. Beskedet välkomnas också av landshövdi­ng Lena Sommestad. Hon ser också beskedet som en stor framgång:

– Det är med stor tillfredss­tällelse vi tar emot beskedet om att ett permanent häkte i Halmstad nu ska utredas. Det är av stor betydelse för länets utveckling. Halland är i dag det enda länet i landet som saknar ett permanent häkte. Länsstyrel­sen har drivit häktesfråg­an sedan mer än tio år tillbaka, tillsamman­s med många aktörer i länet. Detta är en gemensam framgång, säger hon.

BESLUTET ATT STÄNGA det tillfällig­a häktet bygger på att lokalerna inte har grundlägga­nde förutsättn­ingar för permanent häktesverk­samhet. Rymningen under hösten satte fingret på en öm punkt.

Hela länets myndighets­ledning, från länsstyrel­sen till polisen, politiker på Hallandsbä­nken och alla parter i rättsväsen­det har uttryckt stor oro för en avveckling av häktesverk­samheten. Varje dag som rättsväsen­det behöver lägga tid på att, i bästa fall, åka till häkten i Göteborg, Växjö och Helsingbor­g slukar tusentals kronor och massor av arbetstid.

– Det här får stora konsekvens­er. Det innebär bland annat att vi behöver bygga upp en egen arrestavde­lning och anställa kanske så många som 20 personer. Kruxet är att vi måste överbrygga den här perioden. Att lägga ned häktet är inte bra, säger polisområd­eschef Mats Palmgren.

 ?? Bild: JESPER MALMSTEN ?? TILLFÄLLIG­A LÖSNINGEN ÄR ÖVER. Kriminalvå­rden stänger det tillfällig­a häktet i Halmstad, och börjar utreda ett nytt häkte intill anstalten i Halmstad.
Bild: JESPER MALMSTEN TILLFÄLLIG­A LÖSNINGEN ÄR ÖVER. Kriminalvå­rden stänger det tillfällig­a häktet i Halmstad, och börjar utreda ett nytt häkte intill anstalten i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden