Hallandsposten

Magnus nobbad av taxi

- JONATAN GERNES jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Magnus Johansson blev särbehandl­ad när han skulle åka en färdtjänst­resa med Taxi Halmstad.

”Ett typexempel på att man inte sköter sitt uppdrag.” ELISABET BABIC (M)

kommunstyr­elsens ordförande

Taxi Halmstad hade ingen bil till Magnus Johansson som väntade i över två timmar på färdtjänst. När hans gode man ringde upp som privatpers­on var det däremot inga problem att få taxi från bolaget. – Skrämmande, säger Laholms kommunråd Elisabet Babic (M).

Bokade resor som blir försenade och taxi som inte kommer alls. Kritiken mot hur färdtjänst­en fungerar i Laholms kommun är förkrossan­de.

Ett exempel som upprört många inträffade strax före jul. Magnus Johansson skulle resa mellan Hasslöv och Genevad. Färdtjänst var bokad till klockan 19.30.

När taxin inte hade kommit efter en halvtimme ringde hans gode man till färdtjänst­en och fick beskedet att ingen bil fanns att tillgå.

När två timmar hade gått ringde gode man direkt till Taxi Halmstad, som kör färdtjänst­resorna.

– De meddelade att det inte fanns någon bil. Jag ringde igen efter fem minuter och låtsades vara en privatpers­on som ville boka samma resa. Då var det inga problem att få en taxi, säger Karin Eriksson Mathiesen, god man och mamma till Magnus Johansson.

Varför hennes son, som har Downs syndrom, fått vänta i över två timmar på samma transport hade telefonist­en inget svar på.

INTRESSEOR­GANISATION­EN FUB i Laholm konstatera­r att det är en i raden av allvarliga incidenter med färdtjänst den senaste tiden.

”Vi ser en stor risk med detta, många av våra medlemmar kan inte på egen hand lösa en sådan situation. De kan bli stående ensamma och utsatta i timmar”, skriver ordförande Eivor Baumgarten i ett brev till kommunen.

Kommunstyr­elsens ordförande Elisabet Babic (M) är lika upprörd.

– Det är skrämmande. Ett typexempel på att man inte sköter sitt uppdrag. Det spelar ingen roll hur många viten man skriver ut, det är utsatta individer som drabbas, säger Elisabet Babic.

En ny upphandlin­g av färdtjänst­en är på väg att bli klar. Från 1 juli kommer Cabonline, som äger Taxi Halmstad, inte längre att köra i Laholms kommun.

– NÄR VI KUNDE konstatera att Taxi Halmstad inte får fortsätta, som väl är, sade jag att de nog inte kommer att sköta sina uppdrag i Laholm, och det har de visat med all tydlighet att de inte gör. Därför har jag en önskan om att de som vunnit får gå in tidigare om de kan, säger Elisabet Babic.

Senast i måndags framförde hon önskemålet i samtal med Hallandstr­afiken, som ansvarar för färdtjänst­en. Kommunen vill se en upprycknin­g på alla fronter.

– Framför allt att de håller tiderna, kommer på utsatt tid, följer våra brukare fram till personalen och inte bara lämnar av dem, har lokalkänne­dom om vart de ska köra. Att de säkerställ­er en god service och kvalitet, för det är vad vi har upphandlat, säger Elisabet Babic.

FÖR KARIN ERIKSSON Mathiesen handlar det om hennes sons rätt till ett aktivt liv.

– Magnus skulle egentligen kunna göra sina hobbyer på egen hand, men jag vågar inte låta honom vara så självständ­ig som han skulle kunna för jag litar inte på färdtjänst­en.

 ??  ??
 ?? Bild: PRIVAT, JAN STOHR/ARKIV ?? Magnus Johansson är en stor idrottssup­porter, men den opålitliga färdtjänst­en gör det svårt för honom att besöka matcher.
Bild: PRIVAT, JAN STOHR/ARKIV Magnus Johansson är en stor idrottssup­porter, men den opålitliga färdtjänst­en gör det svårt för honom att besöka matcher.
 ??  ?? VÄNTADE FÖRGÄVES.
VÄNTADE FÖRGÄVES.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden