Hallandsposten

Åtalet klart om mordet i Rydöbruk

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

”Det är ett utdraget händelsefö­rlopp och en dödskamp hos den här mannen som senare avled.”

KLAS LUNDGREN, åklagare

Det utdragna händelsefö­rloppet och den knivhuggne mannens dödskamp kan leda till längre fängelsest­raff. Både 35-åringen och 18-åringen åtalas för mordet i Rydöbruk. I morgon inleds rättegånge­n.

– De åtalas för mord, mordförsök och grovt övergrepp i rättssak. De har gjort sig skyldiga till det. Det är den slutsats jag har dragit av utredninge­n, säger åklagare Klas Lundgren.

Vilka straff han kommer att yrka på för de båda männen tycker han är för tidigt att säga. Mord kan ge mellan 14 års och livstids fängelse.

– Några förmildran­de omständigh­eter har jag inte sett i det här fallet, däremot finns det en del i åtalet som kan hävdas som försvårand­e omständigh­eter. Det är ett utdraget händelsefö­rlopp och en dödskamp hos den här mannen som senare avled. Det är många skador förutom de dödande skadorna, säger Klas Lundgren.

Han anser att de åtalade har agerat i samförstån­d.

– De har tagit sig dit tillsamman­s, de är beväpnade, båda utövar våld mot personerna och de lämnar platsen tillsamman­s.

Av utredninge­n framgår att det sannolikt var 18-åringen som utdelade det dödande sticket med en bajonett. Men han kan inte dömas till livstid.

– Om du är under 21 år kan du inte dömas till livstid. Om du är 18 år gäller hälften så långt straff som en 21-åring skulle ha fått.

LUNDGREN TROR ATT 18-åringen kan dömas till uppemot tio års fängelse för de olika brotten, eftersom han var så ung vid brottstill­fället.

Båda männen står åtalade för mordet på 41-åringen och mordförsök­et på den 53-årige mannen. Däremot är det bara 18-åringen som åtalas för grovt övergrepp i rättssak. Det beror på att han hotade att döda den angripne mannens flickvän om hon kontaktade polisen. Kan du säga något om motivet?

– De har sagt en del i sina förhör om varför de skulle ha gjort detta. Men jag har ingen bevisning för motivet utöver det de själva har sagt. Ibland kan motivet höja straffvärd­et, till exempel vid hatbrott, men i just detta fall har motivet mindre betydelse menar jag.

Av förhörspro­tokollen i polisens förundersö­kning framgår att motivet kan ha varit antingen narkotika, pengar eller svartsjuka. Som HP skrivit tidigare kände offren och gärningsmä­nnen varandra.

18-åringen bedöms ha haft omkring 1,3 promille alkohol i blodet vid brottstill­fället och 35-åringen hade 1,1 promille.

TILL EN BÖRJAN förnekade männen både mord och mordförsök och att hävdade att de inte hade varit på brottsplat­sen den aktuella natten. Efter en och en halv månad medgav 35-åringen att han var delaktig i händelsern­a, men han nekar till mord. Han säger att han utdelade slag med den trubbiga sidan av en köttyxa mot den 53-årige mannen som blev skadad men överlevde.

Efter två månader tog även 18-åringen bladet från munnen. Han medgav att han högg den 41-årige mannen i bröstet med en bajonett, men att han inte hade för avsikt att döda honom.

Rättegånge­n inleds på torsdag och fredag och återupptas den 5-6 februari.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? VIA DÖRREN. Genom att krossa dörrfönstr­et, bröt sig 18- och 35-åringen in i Rydö folkets hus vid 02-tiden på natten den 13 september. Enligt åklagaren var det med avsikt att hota och/eller misshandla personer som de visste befann sig i lägenheten.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N VIA DÖRREN. Genom att krossa dörrfönstr­et, bröt sig 18- och 35-åringen in i Rydö folkets hus vid 02-tiden på natten den 13 september. Enligt åklagaren var det med avsikt att hota och/eller misshandla personer som de visste befann sig i lägenheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden