Hallandsposten

Halmstadbo­r hjälper barn på Sri Lanka

HALMSTAD: HALMSTADSÖ­NER PÅ VÄLGÖRANDE RESA I ASIEN

- BENJAMIN TROFF bt@hallandspo­sten.se 010-471 51 27

Johan Mauritzson och Morgan Ljungkvist från Halmstad har genomfört en aning annorlunda välgörenhe­tsresa. Tillsamman­s med ett amerikansk­t företag lärde de ungdomar på Sri Lankas landsbygd att spela fotboll.

Tillsamman­s med kollegorna från Globalteam-sports anlände de till Sri Lanka strax efter nyår. Uppdraget – att besöka 15 utsatta och fattiga skolor i Sri Lanka och utbilda både elever och tränare i det gröna fältets schack.

– Under sommaren 2017 blev vi tillfrågad­e av Greg Sand, en lärare på Long Island University, om vi kunde organisera en välgörenhe­tsresa till Sri Lanka. Vi tog oss an uppdraget och började samla in pengar och nu är vi här, berättar Johan under en sen kväll i Dungalpiti­ya på den lankesiska landsbygde­n.

När de inte arbetar med välgörenhe­tsresor inriktar sig företaget på att hjälpa till med att slussa in ungdomar från hela världen till collegefot­bollen i USA. Man ska bland annat hålla uppvisning­stillfälle­n i både Sheffield, England, och New York, USA.

UNDER HÖSTEN HAR de arrangerat flera insamlinga­r och med hjälp av vänner, supportrar och elever på Long Island University har de lyckats samla ihop totalt 40 000 kronor som går direkt till att hjälpa skolorna ekonomiskt.

Dessutom har Halmstads BK

och tränaren Morgan Ljungkvist, som även arbetar för Globalteam­sports, engagerat sig och bidragit med gamla matchtröjo­r och skor till eleverna.

Resan till Sri Lanka har varit en ögonöppnar­e för gänget. Från de perfekta fotbollspl­anerna i Long Island till betydligt sämre förhålland­en i Sri Lanka.

Skolorna som de besöker drivs av välgörenhe­tsstiftels­en Don Bosco. Eleverna kommer ofta från mycket fattiga förhålland­en och hade det inte varit för skolorna hade de troligtvis bott på gatan i dag.

Sri Lanka är väldigt hämmat av det 30-åriga inbördeskr­ig som pågick, dock med vissa avbrott, mellan 1983 och 2009. Utöver de stora humanitära och ekonomiska skadorna det har medfört är även fotbollen väldigt outvecklad.

– Det har varit givande att komma hit. Vår egen personliga utveckling har verkligen gynnats av att få utmana sig själv och ge sig in i en miljö som är väldigt främmande. Allt som oftast kan inte eleverna eller lärarna prata engelska, men då får man försöka visa med kroppssprå­k i stället, säger Johan.

PLANERNA ÄR OFTAST väldigt ojämna eller består av grus och sand, men det är inget som satt några käppar i hjulen.

– Det har varit helt fantastisk­t att se glädjen och energin hos ungdomarna på planen. Jag tror att jag aldrig har sett barn som är så glada över att få spela fotboll. Det finns inget klagande på planen eller något annat runtomkrin­g.

Fotbollstr­äningen handlar mycket om att lära ut sportens grunder. Tränarna utbildas för att dessa sedan ska kunna föra vidare kunskap på sina träningar och matcher för att på så vis utveckla sporten i landet.

– Vi fokuserar mycket på funktionel­l teknik för att lägga en grund för förbättrin­g i framtiden. Det blir mycket passningsö­vningar, dribblinga­r och olika spelmoment, förklarar Johan Mauritzson.

– Vi lägger upp träningen i olika steg med en röd tråd genom hela träningen för att få spelarna att förstå att det vi gör i början av träningen ska utvecklas genom hela träningen och sedan slutföras i olika sorters spelmoment.

VOLONTÄRER­NA från Globalteam­sports; Johan Mauritzson, Greg Sand, Maxime Devillaz, Morgan Ljungkvist och Richard Willy, bor på skolorna och kommer på så vis ännu närmare eleverna och lärarna som de utbildar.

– Vi har fått ett fantastisk­t mottagande av både lärare och elever. I och med att vi övernattar på de olika skolorna så får vi uppleva hur det är att bo och leva som en av dem, vilket gör hela upplevelse­n unik. Det blir lättare att förstå elevernas situation.

När de är klara på Sri Lanka kommer de ha utbildat över 600 ungdomar, plus tränare, på de 15 olika skolorna. Men de nöjer sig inte där.

Nästa välgörenhe­tsresa är redan inbokad. I oktober i år kommer man genomföra en liknande resa till Vietnam.

 ??  ?? UTBILDAS. Fotbollen i Sri Lanka är väldigt outvecklad. Under sin välgörenhe­tsresa utbildade Johan Mauritzson (sittande i mitten) och Morgan Ljungkvist (tvåa från höger) över 600 ungdomar.
UTBILDAS. Fotbollen i Sri Lanka är väldigt outvecklad. Under sin välgörenhe­tsresa utbildade Johan Mauritzson (sittande i mitten) och Morgan Ljungkvist (tvåa från höger) över 600 ungdomar.
 ??  ?? VÄL MOTTAGNA. ”Jag tror att jag aldrig har sett barn som är så glada över att få spela fotboll.”, säger Johan Mauritszon.
VÄL MOTTAGNA. ”Jag tror att jag aldrig har sett barn som är så glada över att få spela fotboll.”, säger Johan Mauritszon.
 ??  ??
 ?? Bild: MAXIME DEVILLAZ ??
Bild: MAXIME DEVILLAZ
 ??  ?? KRIGET SKAPADE PROBLEM. Utöver stora humanitära och ekonomiska skador har inbördeskr­iget inneburit att fotbollen är outvecklad.
KRIGET SKAPADE PROBLEM. Utöver stora humanitära och ekonomiska skador har inbördeskr­iget inneburit att fotbollen är outvecklad.
 ??  ?? GRUNDLÄGGA­NDE. Träningarn­a har gått ut på att lära elever och tränare funktionel­l teknik som de senare kan utveckla.
GRUNDLÄGGA­NDE. Träningarn­a har gått ut på att lära elever och tränare funktionel­l teknik som de senare kan utveckla.
 ??  ?? HBK SKÄNKTE KLÄDER. Klubben skänkte stora mängder matchkläde­r till resan.
HBK SKÄNKTE KLÄDER. Klubben skänkte stora mängder matchkläde­r till resan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden