Hallandsposten

I ett kontantfri­tt samhälle blir det svårare för kriminella att finansiera sina verksamhet­er.

KONTANTLÖS­T. Med färre sedlar och mynt i Sverige blir det svårare för kriminella att finansiera sina verksamhet­er.

- MATTIAS KARLSSON

LEDARE 17/1. I Sverige finns det nästan 63 miljoner 500-lappar, vilket gör sedeln något överraskan­de till den vanligaste sedeln, framför 20-lappen och 200-lappen. Tittar man i plånboken hos en medelsvens­son lär man däremot inte hitta så många 500-lappar. Var finns då alla dessa sedlar?

KONTANTER HAR EN oöverträff­ad förmåga i sin enkelhet, de är lätta att hantera och en transaktio­n sker fysiskt genom att sedlar eller mynt byter ägare. Men just den här enkelheten har en baksida, kontanter används flitigt av kriminella. Det kan handla om att betala för svart arbetskraf­t eller att förmedla illegala varor.

I förlängnin­gen utnyttjar kriminella riksbanken i och med att den garanterar att kontanter har ett värde. Detta är något som accepteras för att fördelarna med kontanter har uppvägt nackdelarn­a. Så har det i alla fall varit historiskt.

Men tiderna förändras och Sverige går allt snabbare mot ett kontantfri­tt samhälle. Detta på grund av allt fler och enklare elektronis­ka betalnings­medel. Framför allt är det olika former av betalkort som slagit igenom på bred front men även Swish har blivit allt vanligare, och då framför allt mellan privatpers­oner.

2011 fanns det omkring 100 miljarder kronor i sedlar och mynt i omlopp i Sverige. Sex år senare har mer än 40 procent av det värdet försvunnit. Med den takten kan Sverige vara kontantlös­t inom mindre än tio år.

Med färre kontanter i omlopp blir det svårare för kriminella att finansiera sina verksamhet­er. Detta är en utveckling som ska välkomnas.

I en ny rapport från fackförbun­det Handels redogörs för hur ekonomisk brottsligh­et drabbar samhället, företag och anställda. Bara inom handeln undanhålls nästan 10 miljarder kronor om året från beskattnin­g, vilket är pengar som annars skulle komma alla till del. Brottsligh­eten sker bland annat genom svartarbet­e och momsbedräg­erier, vilket i sin tur kan kopplas till kontanter.

”Kontanter är en motor för flera typer av ekonomisk brottsligh­et”, konstatera­s det i slutet av rapporten.

Minskad kontanthan­tering i handeln minskar så klart risken för rån, det går liksom inte att råna en butik på digitala pengar. Därmed inte sagt att digitalise­ringen är odelat positivt, brottsligh­eten har tyvärr hittat nya vägar att dra nytta av den digitala utveckling­en och det är i dag lättare att gömma pengar utomlands.

I ÖVERGÅNGEN MOT ett kontantlös­t samhälle är det viktigt att garantera att alla även i fortsättni­ngen enkelt kan genomföra betalninga­r, det gäller inte minst äldre och de som bor på landsbygde­n.

Men det borde ligga i allas samhällsme­dborgares intresse att bekämpa den svarta sektorn. Varje krona som undanhålls från beskattnin­g är en stöld från folket. Därför ska det sköna nya kontantfri­a samhället välkomnas.

Det borde ligga i allas samhällsme­dborgares intresse att bekämpa den svarta sektorn.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV ?? SEDLAR OCH MYNT. Kontanter är de kriminella­s bästa vänner.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV SEDLAR OCH MYNT. Kontanter är de kriminella­s bästa vänner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden