Hallandsposten

Avgörande undersökni­ng av bron inledd

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

I går inleddes en större undersökni­ng av den brandskada­de Gamletulls­bron. Den första inspektion­en bekräftade misstanken om att bron är mycket illa skadad.

Bara dagar efter den kraftiga branden, då det började brinna i starkström­skablar under bron, gjordes en första undersökni­ng

– Den bekräftade bara våra farhågor om att bron har omfattande skador. Broingenjö­rerna såg att konstrukti­onen har lyft 15 centimeter på östra sidan, berättar Anders Thorén, chef för teknik- och fritidsför­valtningen.

I GÅR INLEDDES den avgörande undersökni­ngen som enligt Anders Thorén ska slå fast brons tekniska status och ge mer detaljerad informatio­n om skadornas omfattning.

– Den ska ge svar om vilket skick bron är i. En viktig fråga är hur hållfasthe­ten har påverkats av värmen. Före branden höll bron för en traktor med släp och man kan alltid diskutera att gå ner i hållfasthe­t och i stället sätta upp skyltar med restriktio­ner. Det är sådant vi får ta ställning till i ett senare skede, säger han.

DET ÄR OKLART hur lång tid undersökni­ngen tar.

– Men vi räknar med att ha ett underlag att ta ställning till i slutet av månaden. Då ska vi också kunna säga vilket av de två alternativ­en som blir aktuellt – kapa bron en bit ut och ersätta eller byta ut den helt, säger Anders Thorén.

Vad som orsakade branden som inträffade under nyårsnatte­n är oklart. Polisen misstänkte någon slags elfel och la därför ner ärendet. Men Halmstad energi och miljö, Hem, tror inte på ett elfel utan har startat en egen utredning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden