Hallandsposten

Nior fick göra kemiska chips

- SARA KAPPELIN sk@hallandspo­sten.se

För tionde året i rad samlades nyfikna niondeklas­sare på Sannarpsgy­mnasiet för att ta del av en förmiddag i naturveten­skapens tecken.

– Temat för den här laboration­en är varmt och kallt, säger Anna-carin Bergman, kemilärare. I sådant här väder upplever man verkligen kyla, men här ska det bli ännu kallare.

ETT 70-TAL ELEVER, vilket är rekordmång­a, ser på när Anna-carin Bergman och eleverna Josefine Pålsson, Filip Åkerman och Ida Klass- son gör skumormar, testar hur olika temperatur­er reagerar på karamellfä­rg och krymper ballonger i en låda full med flytande kväve – något som landar på den bistra temperatur­en -196 grader.

När det är dags för finalen plockar Filip Åkerman fram en påse chips, och häller i det i lådan med flytande kväve.

– Nu ska vi göra snacks, säger Anna-carin Bergman. Det är inte farligt, men man måste äta det lite mer aggressivt än vanligt.

Chipsen skickas runt och alla får smaka och se hur grannarna andas ut rök.

Oliver Pettersson och Tommy Sunrise från Furulundss­kolan är med hela förmiddage­n.

– Det var kul att få se detta, säger Tommy Sunrise.

– Jag är intressera­d av naturkunsk­ap, så jag ville kolla på hur det är, säger Oliver Pettersson. Det skulle vara kul att jobba mer med sånt här.

TIDIGARE UNDER DAGEN hade niondeklas­sarna även fått ta del av biologi och fysik.

– Vi vill understryk­a att det inte enbart är teoretiska ämnen, utan att det också är väldigt mycket praktiskt, säger Anna-carin Bergman. Det är jättevikti­gt med laboration­er, och det är därför vi har valt att göra detta.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? LÄT SIG VÄL SMAKA. Tommy Sunrise och Oliver Pettersson från Furulundss­kolan gillade ischipsen.
Bild: JARI VÄLITALO LÄT SIG VÄL SMAKA. Tommy Sunrise och Oliver Pettersson från Furulundss­kolan gillade ischipsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden