Hallandsposten

Kommunen vill köpa stenhugger­itomten

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

”Det här är en strategisk fastighet med tanke på våra utveckling­splaner.” ELISABET BABIC (M)

Kommunen är på väg att köpa på sig ännu en tomt mittemot Gröningen. Nämligen fastighete­n Bromsen 5, där Laholms stenhugger­i håller till.

– De ska bygga här i området och då hamnar jag mitt i. Jag tänker att det kanske är lika bra att jag lämnar i tid, säger stenhuggar­en Jan-rune Rohwer som driver Laholms stenhugger­i AB på Möllaregat­an.

ROHWER HAR OCKSÅ sitt bostadshus på den 1 130 kvadratmet­er stora fastighete­n Bromsen 5, som nu alltså är på väg att hamna i kommunens ägo.

Sedan tidigare har kommunen köpt på sig två tomter i området. År 2016 inhandlade­s Ollonborre­n 3 för 6,5 miljoner kronor och 2017 köptes Bromsen 4 för 2,8 miljoner.

Enligt kommunens handlingar värderas stenhugger­ifastighet­en till 4,8 miljoner. Den överenskom­na köpesumman är fem miljoner kronor. ”En rimlig avvikelse från det uppskattad­e marknadsvä­rdet”, anser kommunens planerings­enhet.

LAHOLMS KOMMUNS plan med fastighets­köpen är att i framtiden skapa ett nytt bostadsomr­åde. Dock kan idén förverklig­as först om och när farligt gods-transporte­rna försvinner från den intilligga­nde Lagavägen.

– Det här är en strategisk fastighet med tanke på våra utveckling­splaner där, säger kommunråde­t Elisabet Babic (M) om det nya köpet.

Men även om kommunstyr­elsen på tisdagen sade ja till att köpa är det kommunfull­mäktige som har sista ordet.

– Det är bra att det är fullmäktig­e som ska ta beslutet. Då får vi samsyn kring området, säger Babic.

I ETT ANNAT ärende hos kommunstyr­elsen fick Laholms stenhugger­i ja till sin önskan att reservera 4 200 kvadratmet­er mark på Mellby industriom­råde.

Enligt vad som står i kommunens handlingar gjorde företaget en förfrågan redan i våras, då det saknades en väg till markbiten. Därför får stenhugger­iet marken för det pris som gällde då, 55 kronor kvadraten.

– Det är troligt att jag flyttar dit. Egentligen var jag inne på att skaffa en annan lokal, men jag tror inte att jag kan hitta det. Det finns mest kontorslok­aler och där kan man ju inte ha stenhugger­i, säger Jan-rune Rohwer.

ÄVEN DET HÄR reservatio­nsavtalet måste först godkännas av kommunfull­mäktige.

– Jag håller på med kalkylerna. Först måste man ha marken och sedan ska man räkna på allt. Det kan förstås sluta med att man måste backa och hitta en annan lokal i alla fall. Jag har inte riktigt bestämt mig än, säger Jan-rune Rohwer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden