Hallandsposten

Nostalgitr­ipp inleder vårens föredrag

- JONATAN GERNES

För 60 år sedan hade Knäred en egen affärsgata med fler än tio affärer. Knäreds föreläsnin­gsförening rivstartar vårtermine­n med en tidsresa tillbaka till en starkt expansiv period.

Guide på nostalgitr­ippen är Per Ahlberg, till vardags professor i geologi vid Lunds universite­t. Han är uppvuxen i Knäred, där hans pappa Bo var en flitig hobbyfotog­raf på 1950- och 60-talet.

Föreläsnin­gen 23 januari är en favorit i repris, som nu har utökats med fler bilder.

– Per Ahlberg var med på Knäredsdag­en i somras. Det var så otroligt mycket folk, över 100 personer, så alla fick inte plats. Bilderna ger många aha-uppevelser för folk som kanske känner igen sig, säger Lars Ingemarson, ordförande i Knäreds föreläsnin­gsförening.

Författarp­aret Lena Ebervall och Per E Samuelsson berättar 13 februari, med utgångspun­kt från sin senaste bok ”Florence Stephens förlorade värld”, om Husebyaffä­ren som skakade Sverige på 1950-talet.

VLADISLAV SAVIC, före detta utrikeskor­respondent på Sveriges Radio, föreläser 6 mars under rubriken ”Nationalis­mens framfart – ett nytt 1930-tal i dag?”.

– Politiska rörelser som driver nationalis­tiska teser är på frammarsch i Europa. På 1930-talet fick fruktansvä­rda konsekvens­er med Hitler, säger Lars Ingemarson.

Förra våren fick föreläsnin­gen med Carlos Barsotti ställas in. 27 mars görs ett nytt försök med italienare­n som var med och grundade slow food-rörelsen.

TERMINEN AVSLUTAS med underhålln­ing. De halländska scenartist­erna Eric Olsson, Aron Bjurström och Jim Andersson framför ”Vår bästa tid är nu” 10 april.

 ?? Bild: BO AHLBERG ?? 50-TALETS KNÄRED. Bo Ahlberg (junior) och Kurt-ingvar Kroon på Doktorsväg­en i Knäred i mitten av 1950-talet.
Bild: BO AHLBERG 50-TALETS KNÄRED. Bo Ahlberg (junior) och Kurt-ingvar Kroon på Doktorsväg­en i Knäred i mitten av 1950-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden