Hallandsposten

Orättvisan gäller Ob-ersättning och arbetstid

-

Svar till Mats Eriksson (M), Stefan Bengtsson (C), Tommy Rydfeldt (L), Elisabeth Falkhaven (MP) och Niklas Mattsson (KD), 10/1

VÅRD. Ni börjar med att förklara något vi vet, vad och hur den svenska modellen fungerar. Tack för det! Vi är medvetna om den och vad för samhälle vi lever i.

OCH SÅKLART SÅ är det så, en sjuksköter­ska ska ha högre lön än en undersköte­rska för sjuksköter­skan har en längre utbildning bakom sig.

Men varför ska ersättning­en för den obekväma arbetstide­n vara så olika? Är det jobbigare att arbeta natt som sjuksköter­ska?

Varför ska sjuksköter­skor få mer arbetstids­förkortnin­g än en undersköte­rska? Behöver sjuksköter­skan mer vila än en undersköte­rska?

Har ni haft en dialog med något av våra fackförbun­d innan ni tog detta beslut?

Kan ni inte på allvar förstå varför undersköte­rskor och transportö­rer reagerar som vi gör?

Ni försöker lösa ett problem ni har, att kunna rekrytera personal till natten, men jag kan nästan lova er att ni inte kommer få en lösning utan mer problem dels på grund av den diskrimine­rande skillnad i Obersättni­ng som nu fattats beslut om. Klyftan mellan sjuksköter­skor och undersköte­rskor/transportö­rer växer och det blir ett ”vi” och ”dom”.

OCH DEN PERSONAL som arbetar dag och kväll, hur har ni tänkt där? Vad för motivation ska ges till dem att dels stanna kvar men också att kunna rekrytera nytt?

Tänk om, gör om och gör rätt!

Fredrik Jarlestål

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden