Hallandsposten

Sjunkande förtroende för polisen bekymrar

- OWE NILSSON/TT PETER WALLBERG/TT

Svenskars oro för brott ökar och nära en tredjedel av kvinnorna känner sig otrygga ute en sen kväll. Samtidigt sjunker förtroende­t för polisen.

– Om det skulle fortsätta på det här sättet får vi en risk för att människor drar sig för att anmäla brott och det måste vi absolut undvika, säger justitiemi­nister Morgan Johansson (S).

– Då får vi ett problem med att helt enkelt bura in dem som vi måste komma tillrätta med.

Omkring 19 procent i den nationella trygghetsu­ndersöknin­gen från Brottsföre­byggande rådet (Brå) hade litet förtroende för polisen 2017. Det kan jämföras med 14 procent 2016. Andelen med litet förtroende har aldrig varit så stor sedan mätningarn­a startade 2006.

Justitiemi­nistern anser att regeringen­s satsningar på fler poliser och på bättre möjlighete­r att klara upp brott är vägen till ökat förtroende­t.

THOMAS HVITFELDT, enhetschef på Brå, varnar för att det kan bli ”väldigt obehagligt” om förtroende­t för polisen fortsätter att sjunka. Han påpekar dock att trots den nedåtgåend­e trenden har svenskarna ännu högt förtroende för rättsväsen­det.

Brås trygghetsu­ndersöknin­g visar också att 29 procent av svenskarna hyser stor oro för brottsligh­eten i samhället. Det är en ökning från 25 procent (2016:15 procent). * 16 procent har stor oro för stöld/skadegörel­se på fordon (2016:14 procent). * 30 procent av kvinnorna känner sig otrygga en sen kväll ute i sitt bostadsomr­åde (2016: 31 procent). 2016. Ökningen bekräftar en trend som började 2014.

Oron ökar även för att bli utsatt för brott personlige­n, som inbrott, överfall och bilstöld.

Omkring 30 procent av kvinnorna känner otrygghet ute en sen kväll i sitt eget bostadsomr­åde. Det är på ungefär samma nivå som 2016. Den stora ökningen inträffade mellan 2015 och 2016. Bland männen är andelen bara 9 procent.

sig 12 procent så otrygga att de väljer att inte gå ut alls sent på kvällen. – Det är ett väldigt stort samhällspr­oblem att en så stor andel väljer att inte gå ut över huvud taget, säger Hvitfeldt på Brå. Otrygghete­n var ännu högre för tio år sedan, men 12 procent avstår från att gå ut på kvällen grund av otrygghet (2016: 12 procent). 18 procent hade litet förtroende för rättsväsen­det 2017 (2016:14 procent). 19 procent hade litet förtroende för polisen * * * sjönk under några år för att sedan öka igen.

En Brå-undersökni­ng i höstas tyder på att risken för kvinnor att faktiskt bli utsatt för sexualbrot­t har ökat. Av kvinnorna uppgav 2,4 procent att de hade utsatts för sexualbrot­t, vilket kan jämföras med 1,7 procent året före. I åldersgrup­pen 16–24 år hade 14 procent utsatts för sexualbrot­t, vilket var en ökning från 9 procent.

MODERATERN­AS rättspolit­iske talesperso­n Tomas Tobé är bekymrad.

– Det här är allvarligt för Sverige och visar på behovet av en ny kriminalpo­litik. Vi måste stärka polisen, ge den utökade befogenhet­er, skärpa straffen och ta kontroll över utsatta områden, säger han. (2016: 14 procent). * Mätningen genomförde­s i januari-april 2017. * 20 000 personer valdes ut i åldern 16–74 år. Cirka 11 600 svarade huvudsakli­gen i telefonint­ervju.

 ?? Källa: SÄPO Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? STÖRRE RISK. Säpochefen Anders Thornberg höjer ett varningens finger på Rikskonfer­ensen Folk och Försvar i Sälen.
Källa: SÄPO Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT STÖRRE RISK. Säpochefen Anders Thornberg höjer ett varningens finger på Rikskonfer­ensen Folk och Försvar i Sälen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden