Hallandsposten

Is-krigare går säkra i Sverige

- LARS LARSSON/TT

Omkring 270 personer har återvänt till Norden de senaste åren från terrorröre­lsen IS. I Sverige löper återvändar­na en mycket liten risk att straffas, jämfört med Norge och Danmark.

En bidragande orsak kan vara att Sverige inte har lagar som straffar samröre med och deltagande i terrororga­nisationer.

– Vi är nästan det enda landet i EU som inte har haft det, säger terrorfors­karen Magnus Ranstorp.

Säpo avslöjade på tisdagen att ett tiotal personer med kopplingar till IS förra året lyckades återvända från Syrien och Irak, trots att terrorröre­lsen då höll på att besegras.

– Vi har koll på dem. Vi gör en bedömning av varje individ, om de är misstänkta för terrorbrot­t eller annan brottsligh­et. Är det terrorbrot­t tar vi hand om det, är det annan brottsligh­et lämnar vi över till andra, säger Säpochefen Anders Thornberg.

THORNBERG HADE PÅ Folk och försvars konferens i Sälen sällskap av cheferna från Säpos motsvarigh­eter i Danmark, Norge och Finland. Enligt deras redovisnin­g har totalt omkring 270 Is-aktiva återvänt, av de omkring 600 som reste ut från Norden med början 2012–2013. Det är stora skillnader i vilket rättsligt mottagande de har fått när de vänder hem.

Av de 150 som återvänt till Sverige, av 300 resande, är det bara ett par, enligt Säpo, som lagförts för brott.

I Norge sitter 15 av cirka 30 återvändar­e i fängelse. Och de islamistis­ka miljöerna har försvagats och terrorhotn­ivån graderats ner från förhöjd.

– Det beror på att de potentiell­t farligaste resande antingen är döda eller sitter i fängelse, säger den norska säkerhetsp­olisen PST:S chef Benedicte Björnland.

NORGE HAR SEDAN 2013 en lag som Sverige har planer på att införa, om förbud mot samröre med terrororga­nisationer. En utredare gav före jul regeringen ett förslag till svensk lag.

I Danmark har lite mer än en tredjedel av 150 resande sedan 2012 återvänt till Danmark eller annat land. Åtta terrordoma­r, inte bara mot hemvändare, har fällts i Danmark det senaste året, enligt PET. 24 personer är frihetsber­övade för misstanke om terrorbrot­t, 16 av dem i sin frånvaro. De är internatio­nellt efterlysta.

I Finland ser det liksom i Sverige annorlunda ut. Dit har ett trettiotal återvänt, av totalt 80 resande. Hittills har ingen finsk dom fällts.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ??
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden