Hallandsposten

Ericsson drabbas av ny mångmiljar­dsmäll

- BJÖRN EWENFELDT/TT OLLE LINDSTRÖM/TT JOAKIM GOKSÖR/TT

Telekomjät­ten Ericsson åker på en ny mångmiljar­dsmäll. Pyspunka är ett rimligt ord för att beskriva de företagskö­p bolaget gjort för uppskattni­ngsvis 65 miljarder kronor under flera år, och som nu bara värderas till en bråkdel.

Omvärderin­gen Ericsson gjort av de inköpta bolagen resulterar i nedskrivni­ngar av goodwill på 14,2 miljarder kronor. Därtill kommer ytterligar­e en miljard som hänger ihop med ändrade skatteregl­er i USA.

– Det här annonserad­e vi 8 december och det vi gör nu är att presentera siffrorna och resultatet. Vår målsättnin­g var att göra det innan kvartalsra­pporten, säger Peter Olofsson, kommunikat­ionschef på Ericsson, till TT.

– Större delen av nedskrivni­ngarna är kopplade till förvärv som gjordes för mer än tio år sedan. Anledninge­n att vi gör detta är att vi ändrat strategi, vissa av de här områdena tillhör inte längre Ericssons kärnverksa­mhet, tillägger han.

FÖRETAGEN DET HANDLAR om köptes under Carl-henrik Svanbergs och Hans Vestbergs tid som verkställa­nde direktörer. De smarta telefonern­a spelade en inte oviktig roll när Ericsson skulle gå från att vara en renodlad nätbyggare till nya tjänster inom medier, såsom tvprodukti­on, liksom it, inte minst molntjänst­er. Det har stått klart under flera år att andra företag inom de marknadern­a slagit Ericsson på fingrarna och flera analytiker har spått att nedskrivni­ngarna kan bli ännu större än de som nu rapportera­ts.

– Det här är ännu ett tecken på att Ericsson har verksamhet­er som har tappat i konkurrens­kraft, där branschen * Goodwill mäter värdet på tillgångar som inte säkert kan beskrivas med siffror och valutor. Det kan handla om ett starkt varumärke, speciell kompetens inom bolaget eller stor kundstock. I boksluten hamnar goodwill under rubriken Immateriel­la tillgångar. När ett företag skriver ner värdet på goodwill syns det inte i den egna kassan, men bolagets resultat påverkas vilket kan slå mot aktieutdel­ningar. * I Ericssons bokslut för 2016 upptogs goodwill på nära 43,4 miljarder kronor. En tredjedel av den summan försvann på tisdagen. har förändrats. Bolaget letar ju efter sin rätta identitet, säger Christophe­r Lyrhem, aktiestrat­eg på SEB.

– Man skriver helt enkelt ner värdet på tidigare misslyckad­e bolagsköp, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

NEDSKRIVNI­NGEN ÄR KOPPLAD till omräknade siffror baserade på den nya strukturen och är mer av bokförings­teknisk karaktär, vilket inte påverkar bolagets kassa.

– Det påverkar inte förutsättn­ingarna för Ericsson framåt, säger Joakim Bornold.

Ericsson har under en längre tid letat köpare till sina problemomr­åden.

Kommentare­r från Ericssons nuvarande vd Börje Ekholm kommer först i samband med kvartalsra­pporten den 31 januari.

 ?? Bild: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/SVD/TT ?? DET GÅR TUNGT NU. Ericsson, med vd Börje Ekholm i spetsen, gör miljardned­skrivninga­r.
Bild: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/SVD/TT DET GÅR TUNGT NU. Ericsson, med vd Börje Ekholm i spetsen, gör miljardned­skrivninga­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden