Hallandsposten

"Faran med kvävda nysningar överdriven"

- EMMA GYLLESTAD/TT

Tidskrifte­n British Medical Journal rapportera­r om en man som kom till akuten med svullen hals och svår smärta efter att ha kvävt en nysning. – Det här är extremt ovanligt. Jag har jobbat 20 år i akutsjukvå­rden och aldrig sett eller ens hört talas om det, säger läkaren Susann Järhult.

”Patienten beskrev hur det smällde i halsen när han försökte hålla tillbaka en nysning”, berättar läkare i artikeln om den 34-årige mannen i Leicester, England. En skiktröntg­en bekräftade att han fått en bristning i halsen och mannen fick ligga på sjukhus i en vecka och sondmatas.

Men enligt Susann Järhult, akutläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, är slutsatsen att det skulle vara farligt att dämpa en nysning en överdrift utifrån ett extremt fall med väldigt ovanliga förutsättn­ingar.

Enbart den kvävda nysningen inte kan orsaka den här sortens skador. Det måste finnas någon annan bakomligga­nde orsak enligt Järhult.

– Det här måste ha pågått under en längre tid och utvecklats till att bli en skörhet. Den sista nysningen blev halmstrået som tippar lasset, säger hon.

Mannen hade ett slags luftficka i halsen – en kvarleva från fosterstad­iet, säger Järhult. Som foster har man flera halsfickor som sedan tillbakabi­ldas. Men ibland har man kvar sådana här fickor i anslutning till halsen och övre luftvägen. Och när man håller in en kraftig nysning blir det som att blåsa upp en ballong – trycket ökar på ett annat ställe, i det här fallet i halsen.

Det är ovanligt att ha kvar sådana fickor, men en del personer har dem hela livet utan att de ger några problem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden