Hallandsposten

Åklagaren vill se livstid för Madsen

DANMARK: DET ÄR ÄNNU OKLART HUR KIM WALL DOG

- JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT

Han kallades länge för ”Raket-madsen”. Nu är ubåtsbygga­ren Peter Madsen mordåtalad – och åklagaren yrkar på livstids fängelse. Mordet var planerat och kan ha skett genom skärskador i halsen eller kvävning, enligt åtalet. Men dödsorsake­n är oklar.

Fem månader har gått sedan den svenska journalist­en Kim Wall följde med Peter Madsen i ubåten UC3 Nautilus för att skriva ett reportage, men det var bara Madsen som kom i land dagen därpå. Sökinsatse­r i havet drog i gång och i slutet av augusti hittades Kim Wall död – en torso hittades utanför Amager i Köpenhamn.

Nu åtalas Peter Madsen för mordet och specialåkl­agaren Jakob Buch-jepsen kräver att UC3 Nautilus konfiskera­s och destrueras.

– Inget tvivel om att Åklagarmyn­digheten anser det här fallet vara både mycket ovanligt och extremt grovt, säger Jakob Buch-jepsen inför ett tjugotal kameror och ännu fler journalist­er i Köpenhamn.

Han är medveten om det enorma allmänintr­esset för fallet, men betonar att brottet haft tragiska följder för Kim Wall och hennes anhöriga – det är i rättssalen han vill lägga fram bevis – inte inför pressen.

OM MORDÅTALAD­E Peter Madsen – som även misstänks för bland annat brott mot griftefrid och grovt sexualbrot­t – döms yrkar åklagaren på livstids fängelse. Men det rättsliga rådet i Danmark, som förhållit sig till en rättspsyki­atrisk undersökni­ng av Madsen, har gjort

bedömninge­n att den åtalade även kan dömas till så kallad förvaring vid fällande dom.

Förvaring är liksom livstids fängelse ett tidsobestä­mt straff, och är en av grannlande­ts strängaste påföljder. Det är på grund av Madsens personligh­et och att han kan utgöra en fara för andra som det rättsliga rådet kommit fram till sin bedömning.

Första kvarlevan efter Kim Wall hittades den 21 augusti, men outtröttli­gt har likhundar markerat i Kögebukten och dykare har gjort fynd efter fynd. Förutom fler kvarlevor har Kim Walls kläder, en såg och en kniv hittats under sökinsatse­n till havs. Senast hittade dykare två armar under loppet av drygt en vecka – båda nedtyngda i vattnet med hjälp av rördelar, precis som vid tidigare fynd i området.

– ”Raket-madsen” avgår med döden den 10 augusti, sade Peter Madsen när han pratade om sig själv i tredje person vid den första häktningsf­örhandling­en med öppna dörrar, då han förklarade att hans värld rasade samman detta datum.

Han beskrev det hela som en olyckshänd­else och påstod att Kim Wall dog när hon fick en 70 kilo tung lucka i huvudet, men Madsens berättelse har ändrats gång på gång i takt med att Köpenhamns­polisen gjort genombrott i utredninge­n.

SVAR PÅ FRÅGOR om motivet, eller huruvida det är tydligt, vill inte Jakob Buch-jepsen lämna. Samma läge gäller frågeställ­ningen om varför åklagarsid­an anser att mordet är planerat.

Han säger att det finns mycket teknisk bevisning, men vill inte berätta mer om bevis eller detaljer i åtalet.

Vid ett polisförhö­r i oktober erkände Madsen styckning av kroppen och att kvarlevorn­a kastats i Kögebukten, men han nekade till mord och misstanken om sexbrott. Flera gånger har Peter Madsen frivilligt gått med på omhäktning och han sitter alltjämt inlåst i väntan på den planerade rättegångs­tarten i mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden