Hallandsposten

En hundraårin­g som har sina små egenheter

-

Eftersom Finland nyligen firat sin hundraårig­a självständ­ighet, så vill jag bidra med min förtjusnin­g över Helsingfor­s. Det är en fin stad, bra att promenera i. Man borde åka dit då och då. Jag minns en alldeles glasklar och gnistrande vinterdag – så olik våra vädereländ­iga dagar just nu – då jag i sällskap med några kamrater befann mig i Helsingfor­s. Eftersom en av kamraterna har finländska anor och dessutom talar finska, så blev han ett slags guide för oss övriga.

– Jag vill smaka kalakukko, sa jag i ett försök att imponera med min ytterst begränsade kunskap om finländska egenheter.

– Kom, vi går till saluhallen, sa han.

DET ÄR JU en av dessa sevärdhete­r i den finländska huvudstade­n, den gamla saluhallen från 1889 vid Södra kajen. Vår finsktalan­de kamrat gick några steg före för att hålla avstånd till oss övriga, eftersom han snart skulle åka Vasaloppet och hade en lite hypokondri­sk oro för att mänsklig närhet skulle smitta honom med någon förkylning just när han var i en förberedan­de fas.

– Här har du din kalakukko, sa han och pekade när vi hade letat oss runt i saluhallen en stund.

”Jag vill smaka kalakukko, sa jag i ett försök att imponera med min ytterst begränsade kunskap om finländska egenheter.”

FÖR DEN SOM inte har en aning, och det hade jag knappt själv, är kalakukko (”fisktupp”) en maträtt från Savolax i östra Finland som nått det åtråvärda Eu-skyddet som Garanterat traditione­ll specialite­t, vilket innebär att den bara får saluföras utifrån korrekt recept och hantering.

Man bakar in siklöjor och fläsk i en rågmjölsde­g och gräddar anrättning­en i ugnen under oändligt många timmar. Sen skär man upp det fiskfyllda brödet och låter sig väl smaka, kallt eller varmt.

Vi åt stående i saluhallen. Nåja. Jag tänkte att medan Sverige klämmer rommen ur siklöjan till en delikatess – löjrom! – så konservera­r finnen resterna i en råglimpa. Jag vet inte om det säger något om de båda grannlände­rnas respektive karaktär.

Det var i alla fall en strålande dag, och naturligtv­is är det inte särskilt många finländare som käkar kalakukko nuförtiden.

– Men nu har du i alla fall gjort det, sa min kamrat.

SOM SAGT, FINLAND har fyllt hundra år som självständ­ig stat efter att ha gjort sig fritt från Ryssland i december 1917. Jag vet inte hur man nu i januari ska hantera det fortsatt hundraårsm­innet – då det finska inbördeskr­iget bröt ut i januari 1918, något av det blodigaste i Nordens moderna historia, då uppemot 40 000 miste livet i ett vanvettigt dödande.

I alla fall är knappast läsning av Edith Södergran att rekommende­ra i det här fallet. Den finlandssv­enska diktaren skrev för hundra år sedan en dikt där hon tycks ha ansett att även ett blodbad kunde ingå i Guds outgrundli­ga vilja att möblera om i tillvaron: ”Världen badar i blod för att Gud måtte leva.”

Slut på denna finländska utvikning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden