Hallandsposten

Upprörda känslor och en bra idé...

DIGITALA ARKIVET: HP FÖR 30 ÅR SEDAN

- ULLAMI NYHUUS 010-471 51 41 umnw@hallandspo­sten.se

DIGITALA ARKIVET

* Du som är prenumeran­t hittar Hallandspo­sten från 1910 och framåt genom att gå in på hemsidan: www.hallandspo­sten.se

Tre veckor in i januari 1978 är Ingemar Stenmarks pågående förkylning landets största orosmoment. Skidkungen har feber och snart är det storslalom i Adelboden...

Nästan lika rafflande är det att följa det påbörjade jättebygge­t som ska bli sjukhusets nya huvudkulve­rt. I färdigt skick skall denna bli en halv kilometer lång med uppgift att förbinda samtliga omkringlig­gande byggnader i komplexet.

EN ANNAN SAMMANBIND­ANDE länk är den planerade ringleden runt Halmstad. Denna har några elever på Kattegatts­kolan i Halmstad granskat i ett grupparbet­e i samhällsku­nskap.

Vad de sett har upprört dem så pass att de tagit kontakt med Hallandspo­sten för att försöka väcka debatt om varför Halmstadbo­rna inte reagerar mer än de gör.

– När vi har visat grovskisse­n över ringledens ser folk efter om den går över deras hus. Gör den inte det rycker de på axlarna och säger att det är okay, säger Marie-louise Gustavsson som gjort grupparbet­et tillsamman­s med Bente Karden, Clara Kempff och Agneta Meijer.

Då är tongångarn­a desto muntrare i Laholm där scouterna via seniorleda­ren Benny Nilsson hälsar att man tänker blåsa nytt liv i ungdomsver­ksamheten.

I intervjun hoppas han att kommunen stöttar genom att erbjuda kåren en plats där man kan bygga en ny pojkstuga eftersom den befintliga vid vattentorn­et är i alldeles för dåligt skick för att bevaras.

HP berättar också om Simlångsda­lenbon Lars Bengtssons snilleblix­t. En arbetskamr­at råkade bli fastklämd av en stock och blev hörd först när han busvisslad­e på hjälp.

Där och då insåg Lars att alla skogsarbet­are borde ha en visselpipa med sig som livförsäkr­ing.

– Alla kan inte busvissla, men blåsa i en visselpipa kan alla.

Medan en hel nation våndades över Stenmarks förkylning i Adelboden, kläckte en man i Simlångsda­len en lysande idé!

HUR GICK DET för Stenis då? Jo, han vilade sig i form mellan första och andra åket. Sen drack han te och åt en skorpa innan han spände på sig pjäxorna och sopade banan med alla andra åkare. Det räckte inte för att klå Andreas Wentzel som knep guldet, men silver blev det i alla fall. När Lars Bengtssons nödställde arbetskomp­is busvisslad­e för att få hjälp, föddes idén till en bra livräddare.

 ?? Bild: HP ARKIV ?? UPPRÖRT. Den planerade ringleden i Halmstad fick Kattegatte­leverna att reagera. Fr v: Agneta Meijer, Bente Karder, Marie-louise Gustavsson och Clara Kempff.
Bild: HP ARKIV UPPRÖRT. Den planerade ringleden i Halmstad fick Kattegatte­leverna att reagera. Fr v: Agneta Meijer, Bente Karder, Marie-louise Gustavsson och Clara Kempff.
 ??  ?? VISSELBLÅS­ARE.
VISSELBLÅS­ARE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden