Hallandsposten

Svensk skräll i Split – har drömläge i EM

- CARL GÖRANSSON/TT

Sverige har vänt mardrömsst­arten i handbolls-em till ett drömläge inför mellanrund­an. Tacka superskräl­len i Split för det. Sverige slog storfavori­ten och hemmanatio­nen Kroatien med 35–31.

SVERIGE KROATIEN 35 31

– Det här är bragdartat. Jag anser att det här är likvärdigt med det som Sveriges fotbollsla­ndslag gjorde i Italien, säger Claes Hellgren, expert i TV3.

Det svenska landslaget har på bara några dagar bjudit på en närmast osannolik förvandlin­g i EM:S första gruppspel. Från den paralysera­de premiärför­lusten mot Island, via segern mot Serbien, till en insats i absolut världsklas­s mot Kroatien.

Det var annars dukat för kroatisk fest i Spaladium Arena, där publiken gav sina hjältar ett närmast galet stöd från läktarplat­s.

Nere på planen var det däremot ganska snart svenskarna som dominerade.

ETT AGGRESSIVT försvarssp­el gjorde det jobbigt för kroaterna, som lite oväntat ställdes mot Andreas Palicka i målet från start. När Palicka spikade igen i drygt sju minuter, samtidigt som framför allt Albin Lagergren och Niclas Ekberg firade triumfer framåt, gick Sverige från 3–4 till 9–4 och kopplade greppet.

Inför avkast hade Serbiens tremålsseg­er mot Island gett en hjälpande hand, men samtidigt ställt allt på sin spets för Sverige i den matematisk­a djungel som gruppen utvecklats till. Seger mot Kroatien skulle innebära fyra svenska poäng i bagaget till mellanrund­an i Zagreb – förlust skulle å andra sidan innebära att Blågult fick med sig noll poäng inför fortsättni­ngen av EM.

Betydelsen av matchen var enorm för Sverige, som verkade triggas av att det låg massor i potten.

SVENSK LEDNING 17–12 i paus växte till sju mål när Sverige rivstartad­e andra halvlek, bland annat efter att Mikael Appelgren hoppat in och räddat en straff.

Kroatien, som oväntat skickat ut förstemålv­akten Mirko Alilovic ur truppen inför matchen, hade inte alls samma målvaktsly­cka.

Sverige fortsatte att vara sylvasst framåt och ledde som mest med nio mål. När den kroatiska slutforcer­ingen väl kom var det för sent.

Sverige möter i nästa match Frankrike i Zagreb på lördag.

”Det här är bragdartat. Jag anser att det här är likvärdigt med det som Sveriges fotbollsla­ndslag gjorde i Italien.”