Hallandsposten

Dahlin historisk: ”Känns overkligt”

- JONAS DAGSON/TT

Supertalan­gen Rasmus Dahlin, 17, är uttagen i Tre Kronors Os-trupp. Han blir den yngste svenske manlige hockeyolym­piern genom tiderna.

– Det känns lite overkligt faktiskt. Det är en magisk känsla, säger backen.

Det har gått spikrakt uppåt för Frölundas back Rasmus Dahlin. Han gör sin andra säsong i SHL, har debuterat i Tre Kronor, nyligen kommit hem med en silvermeda­lj från junior-vm och väntas gå bland de första i sommarens Nhl-draft.

– Jag har sett till att njuta, försökt att ta in allt som kommit upp, säger han kort efter beskedet att han ska till Pyeongchan­g.

NÄR TRE KRONORS förbundska­pten Rikard Grönborg presentera­de 17-åringen på tisdagens presskonfe­rens öste han lovord över honom.

– Jag följde honom under tio dagar på JVM och det är fantastisk­t att se både vad han gör på isen och vid sidan om, hur han hanterar den här cirkusen runt omkring honom. Det tyder på en självsäker­het. Han visade under JVM att han är en världsback.

Men Rasmus Dahlin själv håller förbundska­pten Grönborgs ord ifrån sig.

– Det är ju kul att han kallar mig världsback, men det har jag svårt att ta in. Det är bara att fortsätta med min vardag och spela hockey för det är det jag älskar.

Dahlin blev den tredje yngste spelaren i Tre Kronors historia när han den 21 mars i fjol gjorde debut mot Vitrysslan­d, 17 år och åtta dagar gammal.

SNART BLIR HAN den yngste svenske manlige hockeyolym­piern genom tiderna. När Sverige ställs mot Norge den 15 februari i Gangneung är Rasmus Dahlin 17 år, tio månader och två dagar gammal. Det kommer att skrivas in i historiebö­ckerna.

Själv har Dahlin samlat på sig Osminnen genom åren.

– OS sitter man ju alltid uppe och kollar på. Men jag var inte född när ”Foppa” gjorde sitt straffmål (1994 i Lillehamme­r). Sen var jag liten när de vände matchen mot finnarna (Turin 2006). Men jag minns nu senast när de tog silver (Sotji 2014).

Nu ska han själv vara med och forma Os-minnen i Pyeongchan­g.

 ?? Bild: JOEL MARKLUND ?? REKORDUNG. Supertalan­gen Rasmus Dahlin är uttagen i Tre Kronors Ostrupp.
Bild: JOEL MARKLUND REKORDUNG. Supertalan­gen Rasmus Dahlin är uttagen i Tre Kronors Ostrupp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden