Hallandsposten

Strindberg­s anda har förstärkts på musuem

- ERIKA JOSEFSSON/TT

När Strindberg­smuseet i Stockholm nyöppnar efter stambyte och renovering är bostadsdel­en betydligt mer som på Strindberg­s tid.

Skrivborde­t står precis som August Strindberg lämnade det. De prydligt uppradade pennorna och glasögonfo­dralen vittnar om en ägare som värdesatte ordning och reda.

– När man öppnade lådorna var det kaos, och vissa brukar säga att det kanske var signifikan­t för hur han var. Han var ju väldig proper och noggrann med sitt yttre och med allt arbete, säger museichefe­n Lina Gatte Aschi.

MUSEET RYMMER SÅVÄL en utställnin­gsdel som de 63 kvadratmet­er som August Strindberg bodde på från 1908 fram till sin död 1912.

På lördag öppnar museet igen efter en renovering och upprustnin­g som gjorts efter antikvaris­ka principer och för att bostadsdel­en ska vara mer lik originalet. Efter Strindberg­s död dokumenter­ades allt noggrant innan inredninge­n och inventarie­rna flyttades till Nordiska museet där de förvarades fram till att museet byggdes upp på 1970-talet.

Nu har antikvarie­r och museiperso­nal gått tillbaka till dokumentat­ionen men också undersökt bostadens olika färg- och tapetlager.

Bostadsdel­en har gjorts mer hemlik än tidigare. Post väntar i brevlådan och en stråhatt hänger i tamburen som nu är målad i en djupt gul linoljefär­g i stället för i den ljusare nyans som valdes 1973. Snickerier­na går i grågrön umbra vilket passar fint med det gula.

ARBETSRUMM­ETS BÖCKER, papper och textilier är rengjorda. Även den vita linnekosty­men i garderoben har tvättats, dock med Strindberg­s fläckade krage i behåll.

Bostaden hade elektricit­et, telefon och dusch och var på sin tid väldigt modern. Däremot saknades kök – Strindberg­s hushållers­kor hämtade all mat utifrån. Själv bryggde han sitt kaffe med utrustning liknande den som i dag står i mat- och sällskapsr­ummet.

– För mig känns det som att jag kommer Strindberg lite närmare, och jag hoppas att våra besökare också ska få en bredare och vidare upplevelse, inte bara rent estetiskt utan också en större förståelse för hur han faktiskt bodde och tänkte när han inredde sitt hem, säger Lina Gatte Aschi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden