Hallandsposten

Skenande kostnad för hyrsköters­kor

HALLAND: Regionens brist på sjuksköter­skor återspegla­s i kostnaden för hyrsköters­kor. På två år har den fyrdubblat­s och är uppe i 75 miljoner.

- YVONNE PERSSON yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

”Det är verkligen en oroande utveckling.” CAMILLA TELLSTRÖM ordförnade i vårdförbin­det i Halland

En artikelser­ie om vården i Halland.

Räknat i timmar så hyrs det nu in nästan dubbelt så mycket sjuksköter­skor som läkare i regionen. 2017 landade antalet timmar på 110 500, vilket motsvarar 56 heltidsans­tällda sjuksköter­skor. Och kurvorna fortsätter att peka uppåt.

– Det är verkligen en oroande utveckling. Vi förstår att man inte kan vända trenden över en dag, men det är dags att lägga in en högre växel, säger Camilla Tellström, ordförande i Vårdförbun­det Halland.

Sedan 2016 har Region Halland avtal med ett 20-tal olika bemannings­företag, som hyr ut sjuksköter­skor, men under 2017 hade till och med de svårt att leverera tillräckli­gt många.

– Det händer att vi får vända oss till företag utanför upphandlin­gen och då kan det bli dyrare än annars, säger personaldi­rektör Cristine Karlsson.

BLAND DE VERKSAMHET­ER som anlitat mest hyrsjukskö­terskor märks sjukhusens medicinavd­elningar, kirurgiavd­elningar, akutmottag­ningar och röntgenver­ksamhet.

– När det blir konkurrens om sjuksköter­skorna så har en del verksamhet­er svårare att hävda sig. På medicinkli­niken har vi väldigt vårdkrävan­de patienter och blir därför inte så attraktiva. Framför allt har vi haft svårt att rekrytera nattperson­al, förklarar Inga-lill Baudlot, verksamhet­schef för medicinkli­niken i Halmstad, som bland annat omfattar hjärt-, lungoch njuravdeln­ingar.

Att i stället hyra in sjuksköter­skor ser hon däremot inte som en hållbar lösning.

– Vi har i och för sig haft tur och haft flera duktiga hyrsjukskö­terskor, men fördelarna med att ha egen personal är så många. Det handlar om allt från kontinuite­t till kvalitet. Hyrpersona­len gör dagens arbete, men inte mer.

INTERNT HAR KLINIKEN nu satt ett högt mål – att göra sig fria från hyrpersona­l redan till april i år.

– Med tanke på att regionen nu satsar på nattperson­alen så känns det inte omöjligt. Vi kommer också att jobba med att fördela om arbets- uppgifter mellan sjuksköter­skor och undersköte­rskor, säger Ingalill Baudlot.

ÄVEN OM KOSTNADEN för hyrda sjuksköter­skor ökat dramatiskt så står fortfarand­e läkarna för den största andelen av den totala summan. Under 2017 kostade de 91,6 miljoner, det vill säga 16,4 miljoner mer än hyrsköters­korna. Skillnaden är att läkarsumma­n inte ökat under 2017, jämfört med 2016.

EN AV REGIONENS verksamhet­er – psykiatrin – har till och med lyckats minska sin användning rejält.

– Vi har haft en tydlig målsättnin­g om att få ner användning­en och har gjort en mängd olika insatser. Vi har fortfarand­e svårighete­r att rekrytera fast personal, men har lyckats bättre 2017. Bland annat har vi fått några av hyrläkarna att bli fast anställda, berättar Goran Delic, chef för psykiatrin i Halland.

Som framgångsf­aktorer nämner han bra chefer och att ”inte köra med snabba lösningar”.

– Det gäller att ha uthållighe­t, men i det långa loppet kan vi inte ha så här mycket hyrpersona­l. Det blir ingen kontinuite­t för patientern­a och en dålig arbetsmilj­ö för medarbetar­na. Hyrpersona­l behöver ju aldrig ta ansvar för helheten, säger Goran Delic.

FRÅN FACKETS SIDA har man också varit kritisk mot bristen på insyn hos de anlitade företagen och mot att dessa i sin tur anlitat underlever­antörer.

– När man nu använder bemannings­företag så måste det ju vara seriösa sådana, med kollektiva­vtal eller kollektiva­vtalslikna­nde villkor. Vi har haft många samtal med arbetsgiva­ren kring den inhyrda personalen, säger Camilla Tellström.

Regionen gör just nu en ny upphandlin­g av hyrsjukskö­terskor.

– Det är viktigt att vi där är en tydlig kravställa­re. Man får också tänka på att hela kostnaden för hyrpersona­l inte är en extrakostn­ad för regionen. Hade vi haft egen personal så hade vi ju haft en kostnad för dem, om än inte lika hög, säger Cristine Karlsson och tillägger:

– Vi vill minska beroendet av bemannings­bolag, men jag tycker inte det är fel att använda hyrpersona­l under ordnade former, exempelvis under semesterti­der.

 ?? Bild: ULF BÖRJESSON/ARKIV ?? LYCKATS VÄNDA TRENDEN. ”Vi har haft en tydlig målsättnin­g om att få ner användning­en av hyrpersona­l och har gjort en mängd olika insatser”, berättar Goran Delic, chef för psykiatrin i Halland.
Bild: ULF BÖRJESSON/ARKIV LYCKATS VÄNDA TRENDEN. ”Vi har haft en tydlig målsättnin­g om att få ner användning­en av hyrpersona­l och har gjort en mängd olika insatser”, berättar Goran Delic, chef för psykiatrin i Halland.
 ?? Bild: STINA OLSSON ?? SKA FASA UT. ”Fördelarna med att ha egen personal är så många”, säger Inga-lill Baudlot, verksamhet­schef för medicinkli­niken i Halmstad.
Bild: STINA OLSSON SKA FASA UT. ”Fördelarna med att ha egen personal är så många”, säger Inga-lill Baudlot, verksamhet­schef för medicinkli­niken i Halmstad.
 ??  ?? KOSTSAM LÖSNING. Räknat i pengar så är hyran av läkare fortfarand­e mest kronor. Enligt en överenskom­melse så ska alla landsting i Sverige vara oberoende
KOSTSAM LÖSNING. Räknat i pengar så är hyran av läkare fortfarand­e mest kronor. Enligt en överenskom­melse så ska alla landsting i Sverige vara oberoende
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden