Hallandsposten

Moderatled­aren Ulf Kristersso­n står för en mer vuxen retorik än statsminis­ter Stefan Löfven.

- Politisk redaktör mattias.karlsson@hallandspo­sten.se MATTIAS KARLSSON

På onsdagen hölls årets första partiledar­debatt i riksdagen, och allt kändes som vanligt. Det fanns ändå en skillnad om man tittar på vad som inte sades. Statsminis­ter Stefan Löfven körde på i de socialdemo­kratiska hjulspåren och berömde den egna politiken och pekade ut borgerligh­eten som den stora fienden.

”Vi ska inte lagstifta om lägre löner”, sa han i slutet av sitt anförande med adress till Allianspar­tierna.

MODERATERN­AS PARTILEDAR­E Ulf Kristersso­n inledde sitt tal med förra årets många dödsskjutn­ingar och målade upp en dyster bild av dagens verklighet där gängkrimin­aliteten breder ut sig.

”Det är inte politikens uppgift att vara alarmistis­k eller att så rädsla i vårt land. Men det är politikens uppgift att tala klarspråk”, sa han. Han tog sedan upp tre viktiga frågor för integratio­nen, jobben, språket och att ställa krav.

”Jag vill att fler ska lyckas i vårt land”, sa Ulf Kristersso­n avslutning­svis.

Självklart är det viktigt att lyssna på vad en politiker säger, men det finns en poäng i att titta på vad en politiker inte säger. Under sitt anförande attackerad­e moderatled­aren inte regeringen utan han lyfte i stället fram sitt partis politik.

Detta är en intressant skillnad mot hur statsminis­tern uttryckte sig. Som vanligt slog han sig för bröstet för hur bra det går för Sverige och att det är regeringen­s förtjänst. Likt många andra partiledar­e tog han även upp problemen med de många dödsskjutn­ingarna.

Men Löfven var också noga med att flera gånger attackera borgerligh­eten som han menade står för en oansvarig politik med sänkta skatter och löner. Det är en debattnivå som passar bra i sandlådan.

Det är en debattnivå som passar bra i sandlådan.

ULF KRISTERSSO­N STÅR för en annan retorik: Tala hellre om den egna politiken än att kritisera din motståndar­e.

I det långa loppet tror jag att medborgarn­a är vuxna nog att välja vilken politik och retorik de föredrar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden