Hallandsposten

Två häktade för stöld av surfplatto­r

- JONNA NILSSON joni@hallandspo­sten.se

500 datorer och surfplatto­r stals från Östergårds­skolan under ett nattligt inbrott i förra veckan. Två personer sitter sedan i måndags häktade, misstänkta för grov stöld. Den ene av dem bodde granne med brottsplat­sen.

De cirka 500 datorerna och surfplatto­rna stals från ett låst arkivrum på Östergårds­skolan, natten till onsdagen förra veckan. Värdet för stölden, som rubriceras som grov, uppgick till cirka en och en halv miljon kronor.

För polisen blev ärendet genast prioritera­t och utrednings­arbetet tog ett steg framåt när man i fredags hämtade in två personer till förhör, misstänkta för stölden.

DEN ENA, EN MAN i 20-årsåldern, bor tillsamman­s med sina föräldrar granne med brottsplat­sen. Den andre, en vid anhållande­t 29-årig man, har också han bostadsadr­ess i Halmstad.

29-åringen fick sedan tillbringa sin födelsedag i häktet, efter att bevisninge­n mot de båda männen ansågs vara tillräckli­gt stark för att domstolen skulle besluta att häkta de båda, skäligen misstänkta för miljonstöl­den. Det är den lägre misstankes­graden.

ÅKLAGAREN HÄVDADE ATT det fanns ”en konkret fara” att de misstänkta skulle försöka undanröja bevis eller på något annat sätt försvåra sakens utredning om de försattes på fri fot.

– De är utrednings­häktade, och domstolen har nu en vecka på sig att besluta om de ska omhäktas eller släppas fria, säger Kenneth Johansson, förundersö­kningsleda­re på polisen i Halmstad.

JOHANSSON VILL INTE kommentera vilken typ av bevisning man funnit mot de båda männen, men säger att man inte utesluter att det är fler inblandade.

– Vi kan konstatera att vi har två frihetsber­övade, men utesluter inte att fler kan komma att gripas, säger förundersö­kningsleda­ren och menar att utredninge­n nu går in i ett ”känsligt läge”.

– Arbetsmeto­den är just nu ”dag för dag, timme för timme”. Vi vill arbeta så ostört som möjligt för att inte riskera att eventuella gärningsmä­n får tillgång till för mycket informatio­n om utredninge­n.

INFORMATIO­N OM HUR de misstänkta gärningsmä­nnen tog sig in bakom det låsta arkivrumme­t vill polisen fortfarand­e inte kommentera. Inte heller den teori om att de som utförde stölden hade insiderkun­skap om hur och var datorverkt­ygen förvarades.

– Det är ”locket på” i dagsläget, säger Johansson. Har man hittat datorerna, eller vet man var de är?

– Det är inget jag kan uttala mig om i nuläget, säger förundersö­kningsleda­re Johansson.

 ??  ??
 ?? Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV ?? INBROTT. Gärningsmä­nnen tog sig in i skolan genom att lyfta ur ett av fönstren.
Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV INBROTT. Gärningsmä­nnen tog sig in i skolan genom att lyfta ur ett av fönstren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden