Hallandsposten

Avtal ska ge likvärdig gynekologi­vård

Nästan hälften av alla öppenvårds­besök inom gynekologi i Halland görs på privata mottagning­ar. Nu har Region Halland gjort en ny upphandlin­g och skriver avtal med fem mottagning­ar.

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

– De nya avtalen innebär att alla verksamhet­er får samma förutsättn­ingar att bedriva vård och att vi har kunnat moderniser­a och föra in nya delar, säger Christina Ederberg, hälso- och sjukvårdss­trateg på regionkont­oret.

Som exempel på nyheter nämner hon att de fem mottagning­arna ska erbjuda samtalsbeh­andling kring sexuell ohälsa, att personalen ska Hbtq-certifiera sig och att regionen ställer nya krav på tillgängli­gheten.

– Det här ger oss en möjlighet att utveckla vården och det känns väldigt bra.

I Halland har tidigare sex gynekologm­ottagninga­r haft avtal med regionen. Efter upphandlin­gen blir det fem.

I Halmstad har avtal tecknats med Tudorklini­ken och Ekens läkarmotta­gning, i Varberg med Varmbadhus­ets gynekologm­ottagning och Buck gynekologi och hälsa och i Kungsbacka med Praktikert­jänst.

– Även en gynekolog i Falkenberg blev antagen men valde att hoppa av. Eftersom vi gärna vill ha en mot- tagning i Falkenberg så jobbar vi för att hitta en lösning. Eventuellt kommer någon av de andra som fått avtal att öppna en filial, säger Christina Ederberg.

De nya avtalen börjar gälla den 6 april. Halländska patienter kan då välja om de vill vända sig till sjukhusens mottagning­ar eller till de privata. Patientavg­ift och andra villkor blir genom avtalen de samma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden