Hallandsposten

KULTUR. Torbjörn kan vinna sin tredje guldbagge

FILM: HALLÄNNING VASSAST PÅ VISUELLA EFFEKTER

-

– Fuck space ships, liksom, säger Torbjörn Olsson.

Han sitter på en lunchresta­urang i en av Tollereds många vackra teglade industrifa­stigheter med en Guldbagge på var sin sida om dagens lunch: ärtsoppa.

Han brukar inte gå omkring med sina priser, intygar han. De har hängt på väggen sedan 2012 då han vann sin första Guldbagge för ”Kronjuvele­rna” och 2016 då han vann sin andra för ”Lassemajas detektivby­rå”.

Men i dag får de följa med ut på en fotorunda i byn.

En äldre man kommer fram till Torbjörn Olsson och gratulerar honom, utan att riktigt förstå vad han har vunnit dem för. Visual effects?

MAN BRUKAR SKILJA på specialeff­ekter och visuella effekter. Exempel på specialeff­ekter är eld, rök och explosione­r – saker som faktiskt händer framför kameran. Visuella effekter gör man i datorn och lägger på i efterhand. Det kan handla om allt från att ”sudda bort” en otidsenlig skylt (vilket Torbjörn Olsson gör i SVT:S serie ”Vår tid är nu”) till att bygga hela animerade världar (som han gjorde i storfilmen ”Avatar”).

På årets gala har filmeffekt­smästaren från Vessigebro chans till ytterligar­e en guldbagge. I kategorin ”Bästa visuella effekter” står han för två av tre nominering­ar, för sitt arbete i filmerna ”Borg” och ”Korparna”.

TORBJÖRN OLSSON JOBBAR som konsult. När det gäller långfilmsp­rojekt är han ofta med från första manusidén till sista klippninge­n.

– I början pratar jag och producente­n om vad som går att göra på riktigt och vad som måste skapas i efterhand.

”Borg”, till exempel, handlar om två av världens bästa tennisspel­are. Men skådespela­rna kan inte spela tennis.

Lösningen blir att de lär sig se ut som att de kan spela tennis.

– Sedan har vi lagt in alla bollar i efterhand, säger Torbjörn Olsson.

Filmen utspelar sig på Wimbledon 1980. Även om teamet hade fått tillstånd att spela in filmen där, ser platsen inte likadan ut i dag som då.

– Vi hittade en tennisbana i Prag där vi filmade. Marken och de närmsta publikrade­rna finns på riktigt. Resten av arenan har vi byggt upp i efterhand i datorn.

På finalen 1980 satt 6 000–7 000 personer i publiken. Men produktion­en hade bara råd med 450 statister.

–Vi har riktiga personer runt det som är i fokus i bilden. Resten av publiken har vi skapat som 3D-figurer.

Det kan låta ganska enkelt. Kopiera och klistra in datorgubba­r. Men för att det mänskliga ögat inte ska se att det är datorgubba­r har riktiga personer scannats in i en dator. Även kläder och olika acces-

Torbjörn Olsson går i väntans tider. På måndag kväll kan han vinna en guldbagge för sina visuella effekter i någon av filmerna ”Borg” och ”Korparna”. Vi har träffat honom i Tollered där hallänning­en numera bor och arbetar.

 ??  ??
 ??  ?? HÄNGER PÅ STAN. Torbjörn Olsson från Vessigebro gör visuella effekter i filmer och tv-serier. Efter en internatio­nell karriär, där han arbetade med ”Sagan om ringen” och ”Avatar” bland annat, flyttade han tillbaka till Sverige. Här har hans arbete gett...
HÄNGER PÅ STAN. Torbjörn Olsson från Vessigebro gör visuella effekter i filmer och tv-serier. Efter en internatio­nell karriär, där han arbetade med ”Sagan om ringen” och ”Avatar” bland annat, flyttade han tillbaka till Sverige. Här har hans arbete gett...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden