Hallandsposten

Man döms för våldtäkt mot barn

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

En 20-årig man har dömts till tre års fängelse för att bland annat ha våldtagit en 13-årig flicka i Laholm. Men rätten var inte enig. Rådmannen ville att mannen bara skulle få fem månader.

Domen i Halmstads tingsrätt föll i går.

De tre nämndemänn­en gick helt på åklagarens linje. Den 20-årige laholmaren fälldes för tre fall av våldtäkt mot barn, fyra fall av barnpornog­rafibrott, samt misshandel, två olaga hot och övergrepp i rättssak.

Mannen döms att betala skadestånd till flickan med 355 000 kronor.

Åklagaren påstår att 20-åringen med hot tvingade till sig oralsex av den då 13-åriga flickan. Det hände vid två tillfällen, i en bil utanför biblioteke­t i Laholm. Annars skulle han skapa kaos för hennes familj eller skicka sina vänner på henne. Det ska också ha förekommit rena dödshot.

Vid ett tredje tillfälle genomförde han ett samlag med den minderårig­a flickan i bilen.

STÄLLD INFÖR RÄTTA hävdade 20-åringen att han trodde att flickan var 17 år. Han uppgav också att deras umgänge skett frivilligt och i samförstån­d. Hon skulle inte ha haft något emot att han också filmade med sin mobil.

Han medgav att han ibland uttryckt sig som åklagaren påstått, men ansåg att uttrycken är tagna ur sitt sammanhang och inte kan betraktas som hot eller tvång.

Flickan berättade i rätten att hon först varit stolt över 20-åringens intresse, men att hon sedan känt sig utnyttjad och tvingad. Hon var rädd och vågade inte säga nej eftersom hon visste att han kunde bli våldsam.

I dag mår hon väldigt dåligt.

ETT ANTAL UNGA personer vittnade under rättegånge­n, bland annat till stöd för att mannen måste ha vetat att flickan var under 15 år.

Mannen döms också för att ha misshandla­t och hotat hennes bästa kompis. Till väninnan ska han betala ett skadestånd på 15 000 kronor.

Domaren i målet, rådmannen Katrine Olsson, har anmält skiljaktig mening i domen. Till skillnad från nämndemänn­en anser hon inte att mannen gjort sig skyldig till barnvåldtä­kt, utan sexuellt utnyttjand­e av barn.

”Mannen ska betala skadestånd till flickan med 355 000 kronor.”

DETTA EFTERSOM åldersskil­lnaden inte var jättestor, att sexet var frivilligt och att de hade någon form av förhålland­e. Domaren såg också mildare på flera av de andra åtalspunkt­erna och ville därför utdöma ett betydligt lägre straff – fängelse i fem månader – och ett lägre skadestånd, men röstades ned av majoritete­n i rätten.

20-åringen ska stanna i häktet i väntan på att domen vinner laga kraft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden