Hallandsposten

Nu väntar 35-årskalas för Mariette

HP GRATTAR: MARIETTE HANSSON, 35 ÅR DEN 23 JANUARI Efter att ha spelat bakom andra artister under några år bestämde Mariette Hansson att det var dags att själv ställa sig i centrum. Nu är hon aktuell i Melodifest­ivalen för tredje gången. Den här gången m

- LENA WREEDE/TT

Egentligen var Mariette Hansson lite tveksam till att delta i årets Melodifest­ival. Visserlige­n hade hon bestämt sig för att vara med en tredje gång men tanken var att låta det gå lite tid först. Men så fick hon höra Jörgen Elofssons låt ”For you” och blev helt såld.

– Jag kunde inte värja mig mot den. Det är en jäkla bra låt han har skrivit. Beatig, med uptempo och mycket kraft.

SEDAN NYHETEN SLÄPPTES om vilka som medverkar i årets största musikhände­lse har Mariette Hansson haft proppfullt i schemat. Foton ska tas, intervjuer göras, koreografi tränas in och så ska det övas på låten. Men även om det känns mycket ibland njuter hon av arbetet.

– Det är få gånger man får en möjlighet att göra ett nummer på det sättet. Det är såklart väldigt lockande och kul.

Musikintre­sset började med pappas gitarr när Mariette var bara tre år. Sin första elgitarr fick hon sju år senare. Sedan dess har hon skrivit låtar, sjungit och spelat. Hon varit med i olika band och turnerat sedan hon var sexton år. Men hon har också gjort mycket på egen hand med allt vad det innebär – kört turnébuss, burit förstärkar­e och riggat spelningar, varit sin egen ljudteknik­er och sedan packat ihop allt och kört hem igen.

SITT FÖRSTA ALBUM, ”In this skin”, släppte hon 2008 på eget skivbolag. Ett år senare var hon med i ”Idol”. Då hade hon till skillnad mot många av de andra medverkand­e en vältrampad grund att stå på. Och ju mer erfarenhet hon fått desto säkrare har hon blivit. Fortfarand­e är hon väldigt nervös precis innan hon ska upp på scenen, men det är långt ifrån samma motstånd som när hon gick i skolan.

– Jag var väldigt blyg i början. När jag skulle spela måste alla vara tysta och det skulle vara släckt. Det har utvecklats till att jag bara älskar att stå på scenen.

ÅR 2010 FLYTTADE Mariette från Harplinge till Stockholm. Även om uppväxtort­en har sina egna framståend­e artister – här bildades Gyllene tider – är musiklivet betydligt större i huvudstade­n. Ganska snart blev hon upptäckt för sin talang på gitarren. Bland annat har hon spelat med Tommy Nilsson och Magnus Uggla. 2014 turnerade hon med Ace Wilder, men sedan var det stopp.

– Den här branschen kan vara väldigt osäker så jag är väldigt glad för de jobben. Det var också en utveckland­e tid för mig. Men efter turnén med Ace kände jag att jag ville sätta mig själv först i det sceniska rummet.

I samma veva fick hon frågan om att delta i Melodifest­ivalen med låten ”Don’t stop believing”, skriven av Miss Li och Sonny Gustafsson.

– Det var en bra start. Men Mello har aldrig varit det viktigaste för mig utan det är själva kämpandet, processen och vägen som är det roliga. Målet kan i och för sig vara de tre minuterna i Melodifest­ivalen. Men om man inte har njutit under allt arbete som krävs innan är de inte värda något.

FÖRUTOM MUSIKEN BETYDER fansen mycket för henne. De är ofta unga och Mariette kallar dem för ”snowflakes” för att alla är unika och vackra, förklarar hon.

Varje dag får hon mejl och brev, ofta sorgsna historier.

– Jag får en känsla av det är många som inte tycker att de duger som de är. Jag blir väldigt berörd av deras berättelse­r och försöker svara så många jag kan.

Varför tror du att de vänder sig till dig?

– Jag tror att det kommer från att jag har gått igenom mycket själv. Jag känner igen vilsenhete­n och alla frågor och tankar om att det skulle vara ”något fel på mig”. Sedan har jag tagit mig ur det. Jag har kommit ut med vem jag är och känner mig så mycket starkare. Nu försöker jag göra det jag kan och stå bakom hela hbtq-rörelsen.

Vad är din drivkraft?

– Kärleken till musiken och framför allt att framföra musik. Även om jag inte skriver politiska låtar vill jag sprida ett budskap om värme och hopp och göra något bra som jag kan stå för. Men också vara en god medmännisk­a i allmänhet. I det ligger nog mycket av min drivkraft.

 ??  ??
 ?? Bild: JOHAN HAMMERBY ?? LIVSSTIL. ”Jag älskar att hålla på med musik. Även om det hela tiden går upp och ner, både känslomäss­igt och ekonomiskt, vill jag fortsätta”, säger Mariette Hansson.
Bild: JOHAN HAMMERBY LIVSSTIL. ”Jag älskar att hålla på med musik. Även om det hela tiden går upp och ner, både känslomäss­igt och ekonomiskt, vill jag fortsätta”, säger Mariette Hansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden