Hallandsposten

Cyniskt spel om valfrihet

- LEDARE JOAKIM BROMAN

Regeringen behöver inte att ta ansvar för ett dåligt förslag.

20/1. Vinsterna i välfärden ska begränsas i enlighet med Reepaluutr­edningens förslag. Det beskedet kom från civilminis­ter Ardalan Shekarabi (S) och Vänsterpar­tiets partiledar­e Jonas Sjöstedt på en pressträff i riksdagen under fredagen (19/1). Regeringen­s propositio­n lämnas i mars.

DET FINNS RÖSTER i debatten som säger att Socialdemo­kraterna inte förstår konsekvens­erna av förslaget. Tanken är inte utan stöd. När statsminis­ter Stefan Löfven i september frågades ut i SVT:S morgonstud­io sa han att de allra flesta företag inte skulle påverkas av förslaget, eftersom de inte kommer upp i de vinstnivåe­r som utredninge­n vill begränsa. På fredagens pressträff sa Jonas Sjöstedt att inga skolor eller äldreboend­en kommer att behöva stänga på grund av vinstbegrä­nsningen.

Men när företagare­n Dan Olofsson lät revisionsf­öretaget PWC analysera konsekvens­erna av utredninge­ns förslag konstatera­des att fyra av fem företag skulle få sin vinst sänkt med 80-100 procent – och därmed hotas av nedläggnin­g.

ATT FÖRSLAGET REDAN på förhand är dödsdömt i riksdagen talar för att det hela är en medveten strategi. Genom att lägga ett skarpt vinstbegrä­nsningsför­slag kan Socialdemo­kraterna engagera mer vänsterinr­iktade gräsrötter inför valrörelse­n.

Vänsterpar­tiet får också sitt köttben, vilket garanterar stödet för vårbudgete­n och därmed regeringsi­nnehavet fram till valet. Samtidigt riskerar inte regeringen att behöva ta några verkliga konsekvens­er av det illa genomarbet­ade förslaget.

Det är ett cyniskt spel med hundratuse­ntals människors valfrihet. Socialdemo­kraterna vet precis vad de gör, och det gör bara saken än mer skamlig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden