Hallandsposten

Stranderos­ion hotar stränder i Halmstad

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Tylösand och Östra stranden är de stränder som hårdast utsätts för erosion från vatten och vind. Det visar en färsk kartläggni­ng av kuststräck­an i Halmstads kommun.

Kartläggni­ngen har gjorts av konsultfir­man Sweco på uppdrag av kommunen, och den omfattar kommunens officiella badstrände­r från Steninge i norr till Gullbranna/tönnersa i söder.

I rapporten varnas för att delar av kommunens strandnära bebyggelse kan drabbas av översvämni­ngar om inga förebyggan­de åtgärder sätts in.

EXEMPELVIS RISKERAR över 300 bostadshus på norra delen av Östra stranden att påverkas på lång sikt när havsnivån höjs och strandlinj­en drar sig längre inåt land.

I Tylösand kan hela strandplan­et i framtiden täckas med vatten.

Scenariorn­a sträcker sig nästan 100 år framåt i tiden. Men allvarliga händelser kan ske betydligt tidigare. Med utgångspun­kt från julstormen 1902, då vattennivå­n i Nissan ökade med 2,4 meter, räknar man med att sådana händelser kommer att inträffa i framtiden.

– Vi vet inte när de inträffar. Det kan gå 100 år till nästa gång, men det kan också ske flera gånger inom en kort period, säger Olof Persson, uppdragsle­dare för den här rapporten på Sweco.

SEDAN 2011 HAR Halland drabbats av flera stormar: Första adventssto­rmen 2011, Sven 2013, Gorm 2015

och Urd 2016. Dynerna i Tylösand har som en följd av stormarna eroderat med cirka en meter per år. En tydlig bild av detta är strandkios­ken som tidigare stod i dynen men numera ligger ett tiotal meter ut på stranden.

I rapporten föreslås flera tänkbara åtgärder för att bromsa effekterna av den höjda havsnivån.

Bland annat bör asfalterad­e nedfarter till stranden genom sanddynern­a ersättas av spänger som går över dynerna. En sådan väg finns nedanför hotellet i Tylösand.

DESSUTOM FÖRESLÅS åtgärder på lång sikt som att tillföra sand som hämtas från annat håll för att kompensera för den tillbakadr­agning av stranden som annars riskerar att ske. Samma metod rekommende­ras för dynerna vid Östra stranden. Även plantering av vegetation kan användas för att binda sanden i dynerna.

– En arbetsgrup­p kommer nu att ta fram en handlingsp­lan för vilka områden som ska prioritera­s för åtgärder, säger Sofia Warpman, avdelnings­chef på teknik- och fritidsför­valtningen.

EN DEL AV åtgärderna, som förstärkni­ng av dynerna med ny sand, är kostsamma och komplicera­de.

– Det här måste vi se på lång sikt. Samtidigt är det viktigt att Halmstad behåller sin attraktivi­tet som kustkommun, både för invånare och för turister, säger Sofia Warpman.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV ?? TUFFT. Vind och vatten går hårt åt stranddyne­rna.
Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV TUFFT. Vind och vatten går hårt åt stranddyne­rna.
 ?? Bild: HALMSTADS KOMMUN ?? RISK. Östra stranden riskerar att drabbas hårt av stormar.
Bild: HALMSTADS KOMMUN RISK. Östra stranden riskerar att drabbas hårt av stormar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden