Hallandsposten

Frida Stranne har fullt

HALMSTAD: FÖRELÄSNIN­GAR OM PRESIDENTE­N DRAR FULLA HUS

-

I dag är det ett år sedan Donald Trump tillträdde som president. En av få som förutspådd­e att det skulle kunna bli så var Usa-forskaren och Halmstadbo­n Frida Stranne. Nu är hennes kunskap om amerikansk politik mer efterfråga­d än någonsin.

”Det är sannolikt att han sitter kvar i tre år till och inte heller helt otänkbart att han kommer att bli omvald 2020.”

FRIDA STRANNE

– Det senaste året har det kommit väldigt mycket folk när jag är ute och pratar. Donald Trump skapar så mycket oro och medias rapporteri­ng väcker så många frågor, säger hon och blickar ut över caféet i Immanuelsk­yrkan. Salen är fylld till sista stol.

Den här gången har hon bjudits in av SPF Seniorerna Gamletull för att föreläsa på temat ”USA och omvärlden med Donald Trump som president”. Andra dagar agerar hon expertkomm­entator i tv, jobbar med bloggen amerikaanl­ays.se eller skriver krönikor i Expressen. Allt sker vid sidan om arbetet som lektor i statsveten­skap på Högskolan i Halmstad.

– Jag arbetar heltid på högskolan, så jag har jobbat nästan all vaken tid i ett och ett halvt år, konstatera­r hon.

UNDER SITT TIMSLÅNGA föredrag försöker hon förklara hur Donald Trump över huvud taget kunde bli vald till president. Hon beskriver de många motgångar som han mött under sitt första år, men också de framgångar som sällan ges utrymme i media.

– Jag vill nyansera mediebilde­n lite och sätta Trump i ett sammanhang. Det är ingen tvekan om att han är den mest politiskt oerfarne presidente­n någonsin. Han har också valt att knyta till sig nära familjemed­lemmar och bundsförva­nter från näringsliv­et som är lika oerfarna. Men alla presidente­r behöver en uppstartsp­eriod. I slutänden handlar det om vad man får gjort och Trumps framgångar är fler än vi tror.

Som exempel tar hon den skatterefo­rm som slår igenom i mars och som kommer att gynna höginkomst­tagare och företag. Med den på plats anses Trump också få lättare att avveckla företrädar­en Obamas flaggskepp, Obamacare, och därmed tillgången till allmän sjukförsäk­ring.

I många republikan­ers ögon ses det också som en framgång att USA dragit sig ur Parisavtal­et, som är tänkt att hejda klimatförä­ndringar men samtidigt ställer höga miljökrav på amerikansk­a företag. Inreseförb­udet för medborgare från vissa länder hyllas också av flera grupper, liksom det tydligare ställnings­tagandet för Israel och hotet om att lämna Iranavtale­t.

– Bland republikan­erna är det runt 80 procent som tycker att Donald Trump gör ett bra jobb och vi får inte glömma att 34 av USA:S 50 delstater har ett konservati­vt styre, säger Frida Stranne.

SOM EN AV Trumps viktigaste framgångar framhåller hon att han tillsatt en av de nio domarna i Högsta domstolen och därtill rekordmång­a federala domare i olika delstater. Därmed har han på ett effektivt sätt vridit USA i en konservati­v riktning.

– Detta kommer att få stora politiska konsekvens­er under lång tid framöver, eftersom domarna sitter på livstid.

Listan över Donald Trumps misslyckan­den är förstås också lång och Frida Stranne skräder inte orden över hans ”bristande personliga egenskaper”:

– Han är impulsiv, oförskämd, totalt ointresser­ad av kunskap och utredninga­r, går ständigt i försvarsst­ällning mot politiska motståndar­e och förmedlar sin politik via twitter. Den oberäkneli­ghet, som han själv ser som en styrka, skapar också en svårmanövr­erad vardag för de olika departemen­ten, som tvingas hantera den impulsivit­et som karaktäris­erar Trump.

Utöver alla märkliga utspel, som att kalla Nordkoreas ledare för ”little rocket man” och afrikanska länder för ”skithålslä­nder”, så menar hon att Trumps mantra, ”America first”, riskerar att få motsatt effekt.

– När USA drar sig tillbaka från

 ??  ?? DRAR FULLA HUS. När Frida Stranne föreläser om Donald Trump så strömmar åhörarna till, som här i Immanuelsk­yrkan där hon bjudits in av SPF Seniorerna Gamletull. ”Trump skapar så mycket oro och
DRAR FULLA HUS. När Frida Stranne föreläser om Donald Trump så strömmar åhörarna till, som här i Immanuelsk­yrkan där hon bjudits in av SPF Seniorerna Gamletull. ”Trump skapar så mycket oro och

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden