Hallandsposten

Upp av Trump

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

olika internatio­nella samarbeten så finns det andra som är redo att fylla det tomrum som bildas.

HUR FARLIG ÄR då Donald Trump för omvärlden? Frida Stranne tvekar lite innan hon svarar:

– Hans okunskap och ointresse kan bli farligt. Det som nu händer i Mellanöste­rn, där Trump ensidigt stödjer Saudiarabi­en och motarbetar Iranavtale­t, är exempelvis allvarligt. Ser vi till USA så ser jag absolut en fara med att landet blir allt mer polarisera­t och allt mer instabilt. Det är en samhällsut­veckling som märktes redan under Obama, men som Donald Trump spär på. Hans krig mot media är också djupt oroväckand­e eftersom det undergräve­r demokratin­s fundament. Amerikaner har redan en väldigt ensidig konsumtion av media, där liberala tittar på CNN och konservati­va på Fox News. Hur håller du dig själv informerad och uppdaterad?

– Jag lever med amerikansk politik och ibland känns det som jag drunknar i den. Jag börjar varje morgon med att läsa tidningar som Washington Post och Politico och avslutar dagen på samma sätt. Jag har också väldigt bra källor i USA:S kongress och i olika lobbyorgan­isationer, som jag har regelbunde­n kontakt med.

– Själv skulle jag önska att media fokuserade mer på de stora politiska dragen och mindre på sensatione­r. Det är inte detaljerna i ett twitter-inlägg som är viktiga, utan de politiska konsekvens­erna av det som sker. Man kan undra vad som skulle hända om media slutade uppmärksam­ma alla Trumps utspel. Tror du att Donald Trump kommer att sitta kvar som president?

– Allt kan hända, men jag skulle säga att det är sannolikt att han sitter kvar i tre år till och inte heller helt otänkbart att han kommer att bli omvald 2020. Utifrån vad media rapportera­r så får man känslan av att det här måste få ett slut, men då glömmer man att Trump har ett massivt stöd bland sina egna och hur det politiska systemet i USA fungerar, säger Frida Stranne.

De juridiska möjlighete­rna att avsätta en president är nämligen begränsade. Den ena är att en majoritet av representa­nthuset, där republikan­erna i dag har majoritet, beslutar sig för att väcka riksrättså­tal. Även om så skulle ske krävs sedan att två tredjedela­r av senaten väljer att fälla presidente­n. Detta har aldrig hänt i USA:S historia.

EN ANDRA MÖJLIGHET är att vicepresid­enten, Mike Pence, åberopar ett konstituti­onstillägg om att presidente­n ska avsättas på grund av otillbörli­g tjänsteutö­vning.

– Med tanke på att de republikan­ska politikern­a vill bli omvalda, och därför lyssnar på sina väljare, så är detta inte troliga scenarier. Deras väljarbas älskar Trump. Som forskare är det inte min uppgift att tycka, men jag känner stor oro över utveckling­en och vad som kan följa med Trump som president, säger Frida Stranne. Läs mer om Donald Trumps första år i Vita huset på sidorna 20–21.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO/ AP PHOTO KEITH SRAKOCIC ?? medias rapporteri­ng väcker så många frågor”, konstatera­r hon.
Bild: JARI VÄLITALO/ AP PHOTO KEITH SRAKOCIC medias rapporteri­ng väcker så många frågor”, konstatera­r hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden