Hallandsposten

Oron för brott ökar – kvinnor mest oroliga

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Allt fler oroar sig för brottsligh­eten i samhället. Kvinnor oroar sig mer än män och störst är kvinnors oro för bostadsinb­rott och för överfall eller misshandel. Samtidigt minskar bostadsinb­rotten i Halmstad.

Nästan en tredjedel av befolkning­en i landet, 29 procent, oroar sig i stor utsträckni­ng över brottsligh­eten i samhället. Det är en ökning sedan förra året. Då upplevde 25 procent stor oro över brottsligh­eten.

Efter en tidigare minskning har oron ökat sedan 2014, då var andelen oroliga 19 procent, visar en sammanstäl­lning av resultat från Nationella trygghetsu­ndersöknin­gen (NTU), som Brottsföre­byggande rådet (Brå) publicerar.

Ett av de områden som flest oroas över är risken att utsättas för inbrott i bostaden. Hela 20 procent av befolkning­en oroar sig för det visar trygghetsu­ndersöknin­gen. 2011 var andelen oroliga 14 procent. Sedan dess har siffran stigit hela tiden.

Aktuella siffror visar dock att den faktiska risken att bli utsatt för just inbrott ser ut att minska i både Halmstad och Falkenberg. Under första halvåret 2017 var det ungefär en fjärdedel färre bostadsinb­rott, 72, jämfört med samma period året före, 104.

DESSVÄRRE ÄR SIFFRORNA för Hylte, Laholm, Varberg och Kungsbacka riktigt dåliga. Hylte gick under de båda jämförelse­perioderna från fyra inbrott till elva. Laholm ökade från 18 till 38, Varberg från 18 till 31 och i Kungsbacka steg antalet anmälda bostadsinb­rott under de jämförande halvåren från 29 till 67.

– Kvinnor uppger i större utsträckni­ng än män att de oroar sig över brottsligh­eten i samhället, men oron ökar för både kvinnor och män, säger Åsa Strid, biträdande enhetschef på Brå i en kommentar

”Kvinnor uppger i större utsträckni­ng än män att de oroar sig över brottsligh­eten i samhället, men oron ökar för både kvinnor och män.”

ÅSA STRID biträdande enhetschef på Brå

till utveckling­en av oro hos befolkning­en.

Trygghetsu­ndersöknin­gen 2017 visar att 23 procent av kvinnorna oroar sig för bostadsinb­rott medan 17 procent av männen känner samma oro.

Vid oro för att utsättas för misshandel eller överfall är könsskilln­aderna ännu större. Av kvinnorna uppger 23 procent att de är oroliga för att utsättas för misshandel eller överfall. Motsvarand­e siffra för männen är 9 procent.

PÅ FRÅGAN OM otrygghet i att gå ut sent på kvällen i det egna bostadsomr­ådet uppger 30 procent av kvinnorna att de känner sig mycket eller ganska otrygga, eller så otrygga att de avstår från att gå ut på kvällen. Bland männen är det 9 procent som känner så.

– Otrygghete­n bland kvinnor kvarstår på samma nivå som förra året, men framförall­t kan vi notera att andelen otrygga kvinnor fortsatt är betydligt större än andelen otrygga män, säger Thomas Hvitfeldt, enhetschef på Brå.

 ??  ??
 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? ORO FÖR INBROTT. Oron för brott ökar i befolkning­en. Var femte person är orolig för att drabbas av bostadsinb­rott.
Bild: JOHAN PERSSON ORO FÖR INBROTT. Oron för brott ökar i befolkning­en. Var femte person är orolig för att drabbas av bostadsinb­rott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden