Hallandsposten

80-åring tafsade på liten flicka

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

En 80-årig man i Laholms kommun tafsade under trosorna på en minderårig flicka och blottade sitt könsorgan för henne. Övergreppe­n pågick i sex år.

Barnet var sex år gammalt när övergreppe­n började. Sexofredan­dena ägde rum i mannens bostad och inträffade vid flera tillfällen under sex års tid.

Mannen tog på flickan mellan benen, utanpå kläderna, när han lyfte henne eller hon såg på tv. Vid ett tillfälle blottade han sitt könsorgan för henne. Vid ett annat tillfälle, på en annan adress, tog han på hennes underliv under trosorna.

80-åringen har erkänt gärningarn­a. Han har nu dömts för sexuellt ofredande.

”Flickan berättade för en kamrat att mannen tafsat på henne och visat snoppen för henne.”

Saken kom i dagen i somras efter att flickan, som då var tolv, berättade för en kamrat att mannen tafsat på henne och visat snoppen för henne. Kamraten berättade för sin mamma, som anmälde till socialtjän­sten.

Socialtjän­stens utredning ledde till en polisanmäl­an och förundersö­kning. Flickans egna uppgifter och vad hon berättat för andra ligger till grund för domen i Halmstads tingsrätt. 80-åringen har i huvudsak bekräftat vad flickan sagt men tillagt att han var osäker om han varit innanför trosorna med händerna.

Ett närstående vittne har berättat att flickan brukade reagera på att bli ensam med mannen. Hon har gått hos skolkurato­r i flera år och haft kontakt med bup.

Mannen döms till skyddstill­syn. Han ska genomgå ett behandling­sprogram om samlevnad.

Han ska betala 40 000 kronor i skadestånd till flickan, varav 30 000 kronor för den allvarliga kränkninge­n av hennes personliga integritet och 10 000 för sveda och värk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden