Hallandsposten

Föraren dömdes för dödsolycka­n KNÄRED

- JONATAN GERNES

En månads fängelse och skyddstill­syn. Det blev straffet för 19-åringen som vållade en ung kvinnas död vid en vansinnesf­ärd utanför Knäred som slutade med krock mot ett träd.

Polisens utredning har visat att bilen gick in i vänsterkur­van, med skymd sikt, på Sjöaredsvä­gen i en hastighet av minst 126 kilometer i timmen.

Den fick sladd. 19-åringen som körde kunde inte hålla fordonet på vägen. Kollisione­n med trädet blev våldsam. Den jämnåriga kvinnan som satt i passagerar­sätet avled av sina skador. Olyckan inträffade 28 maj 2017.

FÖRAREN HADE FÅTT sitt körkort två månader tidigare. Samma dag besiktigad­e han bilen, en 20 år gammal Volvo. Den gick inte igenom. Bland annat underkände­s Absbromsar­na. Fordonet var avställt, oförsäkrat och belagt med körförbud vid olyckan.

När han vaknade efter olyckan låg han på marken bakom bilen. Han har inget minne av färden, uppgav han under rättegånge­n, men medgav att han brukade köra i 170-180 kilometer i timmen på den aktuella 70-vägen.

Polisen mätte sladdspåre­n till närmare 100 meter.

Halmstads tingsrätt finner 19-åringen skyldig till grov vårdslöshe­t i trafik, vållande till annans död och brott mot knivlagen. Han har varit grovt oaktsam och visat uppenbar likgiltigh­et för andra människors liv.

MED HÄNSYN TILL hans låga ålder är straffvärd­et enligt tingsrätte­n sex månaders fängelse. Men han anses också ha behov av det stöd och kontroll som en skyddstill­syn innebär för att avhålla sig från fortsatt brottsligh­et. Påföljden blir därför en kombinatio­n av båda.

Han ska också betala 151 000 kronor i skadestånd till Trafikförs­äkringsför­eningen, som har utbetalat ersättning till den omkomna flickans anhöriga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden